Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Tουρκικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και μαχητικά "όργωσαν" το Αιγαίο!

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕΤΑΙ: 30 ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ (vid)
Δύο τουρκικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και παρακολούθησης όργωσαν κυριολεκτικά σήμερα το Αιγαίο, από βορρά προς νότο το ένα και με αντίστροφή πορεία το άλλο  πραγματοποιώντας ρεκόρ παραβιάσεων του ΕΕΧ σε μια αποστολή ηλεκτρονική αναγνώρισης των θέσεων των αντιαεροπορικών συστημάτων που είναι εγκατεστημένα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Πλέον η Άγκυρα δεν κρύβει τις προθέσεις της. Αυτό που έγινε σήμερα δεν έχει ξαναγίνει ποτέ μέχρι σήμερα και δεν είναι τόσο η πρόκληση, όσο η ποιότητα και οι σκοποί της πρόκλησης. Σε άλλες χώρες τα αεροσκάφη θα είχαν "σκριναριστεί" από μαχητικά και θα είχαν προειδοποιηθεί να αποχωρήσουν, αλλά αυτό, τουλάχιστον σήμερα δεν έγινε
Τα τουρκικά CN-235MPA (τα οποία φέρουν ειδικό εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης) συνόδευσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της αποστολής τους 6 τουρκικά μαχητικά F-16C τα οποία παρείχαν προστασία στα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Τα δύο CN-235 κινήθηκαν με αντίστροφη πορεία το ένα σε σχέση με το άλλο με το πρώτο να κινείται από Λήμνο προς νότο και το δεύτερο από το ύψος της Ρόδου προς βορά.
Σε όλη αυτή την πορεία ο τουρκικός σχηματισμός μαχητικών και αεροσκαφών ηλεκτρονικής παρακολούθησης πραγματοποίησαν αριθμό ρεκόρ 30 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και 3 παραβάσεων του FIR Αθηνών. Από τα τουρκικά μαχητικά τα 2 έφεραν οπλισμό.
Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια νέα εκδήλωση ενός τουρκικού στρατηγικού σχεδίου στο Αιγαίο τους ακριβείς σκοπούς του οποίου ως προς το χρόνο εκδήλωσής του είναι άγνωστοι προς το παρόν και το γεγονός αυτό έχει προβληματίσει τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ. Δεν πρόκειται φυσικά για ένα μεμονωμένο γεγονός.
Όλες αυτές οι κινήσεις συνδέονται μεταξύ τους: Είτε είναι οι κινήσεις του τουρκικού Λιμενικού στην περιοχή της Λαδόξερας, είτε οι υπερπτήσεις πάνω από τους Φούρνους των τουρκικών μαχητικών και πα΄νω από τη Σάμο του τουρκικού ελικοπτέρου , είτε η σωρεία παραβάσεων και παραβιάσεων (μόλις στις 8 Ιανουαρίου είχαμε 19 παραβιάσεις), όλα δείχνουν ότι  η Άγκυρα προχωρά με γοργά βήματα στην αλλαγή του status quo στην περιοχή και εμείς απλά τους παρακολουθούμε, μέχρι το επόμενο τετελεσμένο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr