Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Η Μόσχα απειλεί την Κύπρο: Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα έχει επικίνδυνες συνέπειες

 
Αυστηρό μήνυμα προς τη Λευκωσία έστειλε η Μόσχα, προειδοποιώντας ενάντια στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο νησί.
Η Ρωσία, διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποίησε τις κυπριακές αρχές να μην επιτρέψουν ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο νησί, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλέσει ρωσική αντίδραση και θα έχει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες» για την Κύπρο.
Η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Μόσχα έχει λάβει γνώση των «αντιρωσικών πλάνων», που περιλαμβάνουν την Κύπρο και τον αμερικανικό στρατό, που- ανέφερε- ότι εποφθαλμιά στη δημιουργία λειτουργικών βάσεων εκεί.
«Λαμβάνουμε πληροφορίες από διάφορες πηγές ότι οι ΗΠΑ μελετούν ενεργά επιλογές για την ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Κύπρο», δήλωσε η Ζαχάροβα. «Ο στόχος δεν είναι κρυφός: να αντιμετωπιστεί η ενισχυόμενη ρωσική παρουσία στην περιοχή, δεδομένης της επιτυχούς επιχείρησης του ρωσικού στρατού στη Συρία», συμπλήρωσε.
Η Ζαχάροβα υποστήριξε ότι αμερικανική αντιπροσωπεία έχει επιθεωρήσει πιθανές περιοχές για τις βάσεις και ότι η Ουάσινγκτον έχει εμπλακεί σε εντατικές συζητήσεις με τη Λευκωσία, για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας, σύμφωνα με το Reuters.  
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τις κυπριακές αρχές να μην επιτρέψουν την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού, ανέφερε η Ζαχάροβα. «Τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές συνέπειες για την ίδια την Κύπρο», τόνισε.
«Στη Μόσχα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το αντιρωσικό στοιχείο αυτών των σχεδίων και στην περίπτωση που εφαρμοστούν, θα αναγκαστούμε να λάβουμε αντίμετρα», προειδοποίησε.


Πηγή: Η Μόσχα απειλεί την Κύπρο: Ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ θα έχει επικίνδυνες συνέπειες | iefimerida.gr