Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

H εβραϊκής καταγωγής υπάλληλος της παγκόσμιας τράπεζας αποκαλύπτει την χρηματοπιστωτική υποδούλωση των Κρατών

''κατασκευάζουν χρήματα και τα πουλάνε ως χρέος''
Η πληροφοριοδότης σε παρέμβασή της στο ρωσικό κρατικό κανάλι Russia Today.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΡΩΗΝ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΚΑΡΕΝ ΧΟΥΝΤΕΣ Σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Σημερινή», η διάσημη πληροφοριοδότρια αναφέρεται στις αδυναμίες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος και ισχυρίζεται πως τα χρέη των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, θα πρέπει να διαγραφούν

Η Κάρεν Χούντες εργαζόταν για 21 χρόνια ως νομικός σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα

Όταν η Κάρεν Χούντες κατήγγειλε το 1999 μια υπόθεση διαφθοράς που άγγιζε τα ανώτατα δώματα της Παγκόσμιας Τράπεζας, βρέθηκε στο στόχαστρο έντονων διαψεύσεων. Εκείνη, όμως, συνεχίζει να καταγγέλλει διαφθορά και συγκάλυψη στην Παγκόσμια Τράπεζα, φθάνοντας μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο και την Ευρωβουλή. Οι ισχυρισμοί της έχουν αμφισβητηθεί έντονα και έχουν χαρακτηριστεί από κάποιους ως θεωρίες συνωμοσίας.

Διαθέτει, όμως, ένα πολύ ισχυρό βιογραφικό, που της δίνει υπόσταση ως πληροφοριοδότη. Η εβραϊκής καταγωγής Κάρεν, δεν είναι καθόλου τυχαία. Διετέλεσε ανώτατη νομική σύμβουλος στην Παγκόσμια Τράπεζα, για 21 ολόκληρα χρόνια, από το 1986 μέχρι το 2007, οπότε απολύθηκε επειδή, σύμφωνα με την ίδια, κατήγγειλε διαφθορά. Η Κάρεν Χούντες είναι, επίσης, απόφοιτος της Νομικής Σχολής ενός από τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, του Γέιλ, και πτυχιούχος οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, την οποία η πληροφοριοδότρια καταγγέλλει, είναι ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που απαριθμεί 185 κράτη-μέλη, το οποίο παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη -υπό τη μορφή παραχώρησης δανείων- σε αναπτυσσόμενες χώρες για αναπτυξιακά έργα (π.χ. δρόμοι, γέφυρες, σχολεία), με δεδηλωμένο στόχο τη μείωση της φτώχιας. Η πληροφοριοδότρια θεωρεί πως το πρόβλημα τη διαφθοράς θέτει σε κίνδυνο τη διεθνή οικονομική σταθερότητα.

Το σκάνδαλο στις Φιλιππίνες

Σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Σημερινή», διά σύνδεσης skype με τις ΗΠΑ, το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η ιστορία της αρχίζει το 1999 στις Φιλιππίνες, όταν η χώρα είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάχθηκε και η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, τις Εθνικής Τράπεζας Φιλιππινών.

Σύμφωνα με τη Χούντες, η οποία επέβλεπε νομικά το πρόγραμμα εκ μέρους της Παγκόσμιας Τράπεζας, συμμετείχε στην εξαγορά της Εθνικής Τράπεζας και ο ιδιοκτήτης των Αερογραμμών των Φιλιππινών, εταιρείας που βρισκόταν υπό καθεστώς χρεοκοπίας στην ίδια Εθνική Τράπεζα! «Τα χρήματα που έδινε η Παγκόσμια Τράπεζα για την αναδιάρθρωση της Εθνικής Τράπεζας των Φιλιππινών κατέληγαν και στον χρεοκοπημένο δανειολήπτη της, ο οποίος μετείχε στο νέο σχήμα που θα εξαγόραζε την τράπεζα από το κράτος», είπε η Χούντες.

Αποτέλεσμα ήταν εκατομμύρια δολάρια που προορίζονταν για την επιβίωση της τράπεζας και κατ' επέκτασιν της χώρας να καταλήξουν σε έναν χρεοκοπημένο ιδιώτη, βάσει των ισχυρισμών. Η ίδια δήλωσε πως ενημέρωσε τον τότε Διευθυντή της Παγκόσμιας Τράπεζας πως δεν τηρήθηκαν οι όροι και πως δεν θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δανειακή δόση στην κυβέρνηση των Φιλιππινών. Για το θέμα ενημέρωσε αργότερα και το Αμερικανικό Κογκρέσο. «Και η Παγκόσμια Τράπεζα, αντί να υιοθετήσει τις συστάσεις μου ως νομικού της συμβούλου, με απέλυσε…», κατήγγειλε η Χούντες.

«Υπεροντότητα που ελέγχει την οικονομία»

Για την ίδια η υπόθεση των Φιλιππινών αποτελούσε μόνο την αρχή στο θέμα της διαφθοράς στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ισχυρίστηκε στη συνέντευξη στη «Σ» ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι μια υπεροντότητα χρηματο-οικονομικών ιδρυμάτων και πολυεθνικών, που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν είναι πάντοτε αξιοκρατικές και δίκαιες.

Σημείωσε ότι το Νομικό Τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, στο οποίο εργαζόταν για 21 έτη, έχει στρατηγικό ρόλο, επειδή συνδέει την Επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλαδή τις χώρες-μέλη, με την Προεδρία της Τράπεζας. «Αποδεικνύεται πως η Παγκόσμια Τράπεζα ασκεί έλεγχο και στις Κεντρικές Τράπεζες των χωρών», ανέφερε η Χούντες, και πρόσθεσε: «Τυπώνουν χρήματα σε χαρτονομίσματα με μηδαμινό κόστος και κρατούν το seigniorage, τη διαφορά μεταξύ του χρήματος και της έκδοσης του συναλλάγματος. Δηλαδή, κατασκευάζουν χρήματα και τα πουλούν ως χρέος…».

Κατά τη Χούντες το πρόβλημα διαφθοράς στην Παγκόσμια Τράπεζα αφορά όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. «Εάν δεν υπάρχει έλεγχος στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ, τότε δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά στο τραπεζικό σύστημα. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να σβηστούν όλα τα χρέη των χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου», δήλωσε η πληροφοριοδότρια. Τέλος, το πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας θεωρεί σημαντική την ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν προκειμένου να επέλθουν ριζικές αλλαγές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Ακολουθεί η συνέντευξη με την πληροφοριοδότρια Κάρεν Χούντες.

«Τα χρήματα πήγαν σε χρεοκοπημένο δανειολήπτη»

Είσαστε γνωστή ως μια πληροφοριοδότρια που καταγγέλλει διαφθορά στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ποια ήταν η δουλειά σας και τι ακριβώς ανακαλύψατε;

Εργαζόμουν για περισσότερο από 21 χρόνια στο Νομικό Τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πλαίσιο εργασίας, ανακάλυψα μια συγκεκριμένη υπόθεση διαφθοράς και συγκάλυψης από την ηγεσία της τράπεζας. Και εγώ ως νομικός σύμβουλος τούς είπα πως δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό.

Αναφέρεστε στην υπόθεση των Φιλιππινών, έτσι;

Ναι, η υπόθεση σημειώθηκε το 1999, όταν οι Φιλιππίνες είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα διαρθρωτικής προσαρμογής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο πλαίσιο του προγράμματος, εντάχθηκε και η ιδιωτικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της Εθνικής Τράπεζας Φιλιππινών. Ωστόσο, ως νομικός σύμβουλος ανακάλυψα ότι στην εξαγορά της τράπεζας συμμετείχε και ο ιδιοκτήτης των Αερογραμμών των Φιλιππινών, εταιρείας που βρισκόταν υπό καθεστώς χρεοκοπίας στην ίδια τράπεζα που ήθελε να εξαγοράσει! Με λίγα λόγια, εκατομμύρια δολάρια που έδινε η Παγκόσμια Τράπεζα για αναδιάρθρωση της Εθνικής Τράπεζας κατέληγαν και σε χρεοκοπημένο δανειολήπτη της.

Και όταν καταγγείλατε την υπόθεση σάς απέλυσαν;

Ακριβώς, όταν αποκάλυψα την υπόθεση, με απέλυσαν. Οδήγησα την υπόθεση μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Γιατί όμως να ρισκάρετε τη δουλειά σας, καταγγέλλοντας τον εργοδότη σας;

Έλα ντε... Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Είμαι αυτή που είμαι. Πιστεύω ότι έκανα σωστά τη δουλειά μου. Αργότερα, διερευνώντας, αντιλήφθηκα πως η υπόθεση των Φιλιππινών ήταν μόνο η αρχή. Η διαφθορά στην Παγκόσμια Τράπεζα ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' όσο φανταζόμουνα. Υπήρξαν και άλλες υποθέσεις. Για παράδειγμα διαπίστωσα ότι οι συστάσεις του γραφείου ανθρώπινου δυναμικού δεν λαμβάνονταν υπόψη από την ηγεσία της Παγκόσμιας Τράπεζας και προωθούνταν τα διεφθαρμένα στελέχη αντί τα παραγωγικά στελέχη.

«Να διαγραφούν τα χρέη των χωρών»

Ισχυρίζεστε, επίσης, σε τοποθετήσεις σας πως τα χρέη των χωρών θα πρέπει να διαγραφούν. Για εξηγήστε.

Αποδεικνύεται πως υπάρχει μια τεράστια συσσώρευση στις κεφαλαιαγορές. Έρευνα που διεξήγαγαν τρεις επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, σε σχέση με την ιδιοκτησία στις κεφαλαιαγορές, αποδεικνύει πως υπάρχει μια υπεροντότητα χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και τις κεντρικές τράπεζες. Τυπώνουν χρήματα σε χαρτονομίσματα, χωρίς κόστος και κρατούν το seigniorage, τη διαφορά δηλαδή μεταξύ του κόστους εκτύπωσης των χαρτονομισμάτων και της έκδοσης του συναλλάγματος. Ουσιαστικά κατασκευάζουν χρήματα και τα πουλάνε ως χρέος.

Η κατάσταση που περιγράφετε φαίνεται να αφορά όλες τις χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου;

Εάν δεν υπάρχει έλεγχος στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ, τότε δεν υπάρχει έλεγχος πουθενά στο τραπεζικό σύστημα. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλλουν τόκους στο χρέος των χωρών. Κατά την άποψή μου θα πρέπει να σβηστούν όλα τα χρέη των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Ποια η ανταπόκριση στις καταγγελίες και στις προειδοποιήσεις σας;

Ο κόσμος άρχισε να ξυπνάει. Τα χρήματα πρέπει να ελέγχονται από τους πολίτες και όχι από τις Κεντρικές Τράπεζες. Βλέπω το μέλλον με αισιοδοξία και πως σύντομα η κατάσταση θα αλλάξει προς το καλύτερο.