Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Κρούσματα ηπατίτιδας Α! Νοσηλεύονται σε δύο νοσοκομεία -Στα 21 συνολικά τα κρούσματα!

Κιλκίς: 4 νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε προσφυγικό καταυλισμό

Τέσσερα νέα κρούσματα ηπατίτιδας Α παρουσιάστηκαν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας στο Κιλκίς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Κιλκίς, Αχιλλέα Καλεμκερίδη, το ένα περιστατικό νοσηλεύεται στην Παιδιατρική Κλινική και τα τρία στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Κιλκίς, ενώ από τον Αύγουστο έως σήμερα σημειώθηκαν συνολικά 21 κρούσματα ηπατίτιδας Α στον συγκεκριμένο καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται 2.000 άτομα.

Ο κ. Καλεμκερίδης υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας Α για όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους. Ερωτά, μάλιστα, τους αρμοδίους αν εμβολιάστηκαν υποχρεωτικά όλα τα υγιή παιδιά άνω του ενός έτους, προσφύγων της Νέας Καβάλας και του Χέρσου και επιλεκτικά οι ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πώς χαρακτηρίζουν την έξαρση των κρουσμάτων.

Η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου, απάντησε ότι έχουν γίνει συστάσεις για την τήρηση των κανόνων καθαριότητας σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, τους οποίους επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα και ο διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νικόλαος Παπαευσταθίου.

«Αν δεν τηρηθούν οι κανόνες καθαριότητες από όλους, όχι μόνο από τους πρόσφυγες, αλλά και από το προσωπικό στους προσφυγικούς καταυλισμούς, θα υπάρχουν κρούσματα. Μπορεί και ένας εργαζόμενος να μεταφέρει από έξω τον ιό της ηπατίτιδας Α στον καταυλισμό. Με το πρώτο κρούσμα που εμφανίζεται σε προσφυγικό καταυλισμό λαμβάνονται μέτρα, απομονώνεται η οικογένεια και δίνονται οδηγίες και ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου κρίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ αν πρέπει να γίνει εμβολιασμός» τόνισε η κ Λεπτοκαρίδου, επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς έχουν γραφεί τεράστιες ανακρίβειες για τη νόσο από άσχετους με το θέμα.

Η ηπατίτιδα Α παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που δεν έχουν κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις και όταν δεν τηρούνται ορθά οι κανόνες υγιεινής. Στα παιδιά είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος, δηλαδή περνάει από μόνη της, ενώ ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, παρά μόνο σε ορισμένες ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως επισημαίνει η κ. Λεπτοκαρίδου.