Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Ουκρανία τέλος – Στρατηγός ΗΠΑ: Οι Ρώσοι τους διαλύουν – Γερμανία: Κάτι ετοιμάζουν οι Ρώσοι πάνε για μεγάλη νίκη


Politico: Το Ουκρανικό μέτωπο θα καταρρεύσει μόλις η Ρωσία συγκεντρώσει τις δυνάμεις της σε ένα μέρος - Ben Hodges (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Οι Ρωσικές βόμβες ολίσθησης είναι απίστευτες – Είναι ο Τσάρος βόμβα
(upd11) Το τοπίο ήταν ξεκάθαρο για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο
Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την Ουκρανία, η Ευρώπη απλά δεν μπορεί και το ΝΑΤΟ που είναι ΗΠΑ… απλά ρητορεύει…
Η Ουκρανία έχει τελειώσει.
Ήδη οι αμερικανοί δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να πάνε σε πόλεμο με την Ρωσία…
Οι αμερικανοί στρατηγοί δηλώνουν ότι οι ρώσοι διαλύουν την Ουκρανία…
Οι Γερμανοί στρατιωτικοί μάλιστα προβλέπουν ότι οι

Ρώσοι πάνε για μεγάλη νίκη και το Politico αναφέρει ότι… όπου δούμε οι ρωσικές δυνάμεις να συσσωρεύουν μεγάλες δυνάμεις… εκεί θα καταρρεύσει η Ουκρανική άμυνα και όλα τα τελειώσουν.

Στο μέτωπο οι δύο περιοχές το Chasiv Yar δυτικά του Bakhmut και δυτικά της Avdiivka είναι τα δύο πιο επικίνδυνα σημεία για τις Ουκρανικές δυνάμεις που δέχονται πραγματικά τρομερή πίεση.

Antony Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Δεν έχουμε κανένα λόγο να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Ρωσία – Αυτό δεν θα συμβεί

Μια άμεση ένοπλη σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI.
«Δεν θα υπάρχει ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στο ουκρανικό έδαφος», διαβεβαίωσε ο διπλωμάτης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού τμήματος εξωτερικής πολιτικής, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για χάρη της δικής τους εθνικής ασφάλειας, θα αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Macron δήλωσε ότι το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Macron, οι αρχηγοί δυτικών χωρών συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να επιτευχθεί συναίνεση.

Sergei Shoigu (Υπ. Άμυνας Ρωσίας): Έχουμε καταλάβει 403 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία μόνο το 2024

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ουκρανικού εδάφους τους πρώτους τρεις μήνες του 2024.
Ο Sergei Shoigu ισχυρίστηκε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία στις 2 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 403 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην Ουκρανία από τις αρχές του 2024…
Οι ελλείψεις όπλων και πυρομαχικών αναγκάζουν την Ουκρανία να συντηρήσει πυρομαχικά και να δώσει προτεραιότητα σε περιορισμένους πόρους σε κρίσιμους τομείς του μετώπου, ωστόσο, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας ρωσικής μεγάλης προέλασης σε άλλους λιγότερο καλά εφοδιασμένους τομείς και καθιστώντας την πρώτη γραμμή συνολικά πιο εύθραυστη από ότι φαίνεται από τον σημερινό σχετικά αργό ρυθμό των ρωσικών προόδων.
Οι περιορισμοί υλικού της Ουκρανίας προσφέρουν επίσης στις ρωσικές δυνάμεις ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε σύνθετες και μη γραμμικές ευκαιρίες για τις ρωσικές δυνάμεις να επιτύχουν επιχειρησιακά σημαντικά κέρδη στο μέλλον…

Politico: Το Ουκρανικό μέτωπο θα καταρρεύσει μόλις η Ρωσία συγκεντρώσει τις δυνάμεις της σε ένα μέρος

Το μέτωπο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα καταρρεύσει εάν ο ρωσικός στρατός εξαπολύσει συγκεντρωμένη και συνδυασμένη επίθεση σε ένα σημείο, γράφει το Politico, επικαλούμενο υψηλόβαθμους ουκρανούς στρατιωτικούς.
«Οι αξιωματικοί είπαν ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος κατάρρευσης του μετώπου στην περιοχή όπου οι Ρώσοι στρατηγοί αποφασίζουν να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους», αναφέρει το Politico
Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας, οι διοικητές ονόμασαν την αριθμητική υπεροχή του ρωσικού στρατού και τη μαζική χρήση βομβών ολίσθησης.
Ένας από τους αξιωματικούς πρόσθεσε ότι η Δύση δεν βοηθά πλέον την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την επίθεση της Ρωσίας.
«Έχουμε μια στρατιωτική κρίση.
Η Ρωσία συγκεντρώνει πόρους και θα είναι έτοιμη για ένα ισχυρό χτύπημα τον Αύγουστο ή και νωρίτερα» τόνισε Ουκρανικός αξιωματικός.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας τόνισε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν χάσει πάνω από 80.000 στρατιωτικό προσωπικό, 14.000 μονάδες διαφόρων όπλων, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 1.200 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.
Δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί, μετά την αποτυχία της καλοκαιρινής αντεπίθεσης, προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποκτήσουν βάση σε ορισμένες γραμμές και ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να ωθεί τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προς τα δυτικά.

Sergei Krivonos (Ουκρανός στρατηγός): Επικίνδυνη κατάσταση έχει δημιουργηθεί για τον ουκρανικό στρατό στο Chasiv Yar

Η κατάσταση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή της πόλης Chasiv Yar ή Chasov Yar είναι εξαιρετικά δύσκολη, δήλωσε ο απόστρατος Ουκρανός στρατηγός Sergei Krivonos.
«Θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή Chasov Yar έχει δημιουργηθεί η πιο δύσκολη κατάσταση.
Αυτή είναι ίσως η πιο επικίνδυνη κατάσταση», παραδέχτηκε.
Ο Sergei Krivonos τόνισε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός διεξάγει ενεργή επίθεση προς άλλες κατευθύνσεις, κατά την οποία σκοτώνονται πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες.
Επιπλέον, ζήτησε επίσης προετοιμασία για την άμυνα του Kharkiv.
Η πόλη Chasov Yar στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk, η οποία έχει γίνει σημαντικός κόμβος επιμελητείας για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις από το 2014, χάνει την στρατηγική σημασία για τον ουκρανικό στρατό… αφού τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν τον έλεγχο των δρόμων που οδηγούσαν εκεί.
Το Chasov Yar χρησιμοποιείται από τον Ουκρανικό στρατό για εναλλαγή από το 2014: φρέσκες μονάδες από άλλες περιοχές της Ουκρανίας μεταφέρονται τακτικά…

Wolfgang Richter (Γερμανός Συνταγματάρχης): Η Ουκρανία θα υποχρεωθεί να παραδώσει πολλές πόλεις… νομοτελειακά

Η πίεση από τον ρωσικό στρατό αναπόφευκτα θα αναγκάσει την Ουκρανία να παραδώσει νέες πόλεις για να αποτρέψει την κατάρρευση του μετώπου, αυτή την άποψη εξέφρασε ο συνταγματάρχης της Bundeswehr απόστρατος Wolfgang Richter σε συνέντευξή του στο κανάλι Welt.
Οι Ουκρανοί πιθανότατα θα πρέπει να παραδίδουν μεμονωμένες πόλεις τακτικά για να αποφύγουν τον κίνδυνο μιας σημαντικής κατάρρευσης στο μέτωπο», πιστεύει ο Γερμανός αξιωματικός.
Σύμφωνα με τον Wolfgang Richter, είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις να μειώσουν την πρώτη γραμμή και να επεκτείνουν τις αμυντικές θέσεις σε μεγαλύτερο βάθος.
Ωστόσο, ακόμη και με τέτοια μέτρα δεν θα μπορέσουν να αποκλείσουν εντελώς μια μεγάλης κλίμακας σημαντική προέλαση και νίκη από τον ρωσικό στρατό.

Ben Hodges (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Οι Ρωσικές βόμβες ολίσθησης είναι απίστευτες – Είναι ο Τσάρος βόμβα

Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης αποτελούν μεγάλη απειλή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και τη στρατηγική υποδομή της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ben Hodges απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει μια σοβαρή πρόκληση για την Ουκρανία λόγω της ανωτερότητας της Ρωσίας σε drones και ηλεκτρονικό πόλεμο.
Και αυτές οι βόμβες (πυρομαχικά ολίσθησης), εννοώ, θα δημιουργήσουν προβλήματα.
Φυσικά, θα στοχεύουν σε υποδομές και ενεργειακές εγκαταστάσεις», τόνισε σε ο Ben Hodges.
Υπάρχει άμεση ανάγκη να βοηθηθεί η Ουκρανία να εξουδετερώσει με κάποιο τρόπο τη συντριπτική υπεροχή του ρωσικού στρατού σε αυτόν τον τομέα.
Οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις χρησιμοποιούν ενεργά εναέριες βόμβες εξοπλισμένες με καθολικές μονάδες σχεδιασμού και διόρθωσης (UMPC) στην Ουκρανία.
Τα μαχητικά αεροσκάφη μπόρεσαν να χτυπήσουν οχυρωμένες περιοχές των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να εκτεθούν σε πυρά από εχθρικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Το Kharkiv δεν υπάρχει πλέον ως βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας

Το Kharkov έπαψε να υπάρχει ως οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο, χωρίς αυτό η Ουκρανία θα είναι πολύ πιο αδύναμη, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Την εποχή του πραξικοπήματος το 2014, το Kharkiv ήταν η πλουσιότερη πόλη στην Ουκρανία.
Το γεγονός ότι η πόλη είναι «απενεργοποιημένη» είναι ένα σημαντικό πλήγμα για ολόκληρη την οικονομία της Ουκρανίας.
Πολλοί λένε ότι το κράτος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτήν την πόλη Ναι, αυτό είναι αλήθεια, αλλά χωρίς το Kharkiv η δύναμη της Ουκρανίας θα είναι μικρότερη», σημείωσε ο Αλέξανδρος Μερκούρης
Επίσης υπενθύμισε ότι ο ρωσικός στρατός διέλυσε σημαντικό μέρος των στρατηγικών επιχειρήσεων, πολλά εργοστάσια σταμάτησαν και τώρα δεν λειτουργούν στο Kharkiv.
Ακόμη και οι τοπικές αρχές παραδέχονται ότι το Kharkiv δεν είναι πλέον το βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας.

InfoBRICS: Τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα επιβιώσουν στις μάχες με τα ρωσικά MiG-31

Η Δύση θα αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων εάν προμηθεύσει την Ουκρανία με αμερικανικά μαχητικά F-16, όπως προειδοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, και το ίδιο το αεροσκάφος αποδεικνύεται ανίσχυρο απέναντι στο ρωσικό MiG-31, γράφει το InfoBRICS.
«Ο Ρώσος Πρόεδρος Putin προειδοποίησε για τις συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ εάν προμήθευε το καθεστώς του Κιέβου με μαχητικά F-16, ακόμη και αν εκκινούσαν από αεροδρόμια τρίτων χωρών που δεν εμπλέκονται επίσημα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι τα αεροδρόμια από τα οποία θα απογειώνονται τα μαχητικά F-16 θα γίνουν νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό
Το InfoBRICS τόνισε επίσης ότι το ρωσικό μαχητικό MiG-31, χάρη στα αεροδυναμικά του χαρακτηριστικά, μπορεί να πετά με υπερηχητικές ταχύτητες ακόμη και σε χαμηλά ύψη.
Επιπλέον, πρόσθεσε, το MiG-31 μπορεί να φτάσει ταχύτητες έως και 3.000 χιλιόμετρα την ώρα και εμβέλεια πτήσης περίπου 3.000 χιλιομέτρων, κάτι που το F-16 «δεν είχε καν ονειρευτεί».

Ruslan Bortnik (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Ο Zelensky θέλει να πάρει όπλα για να διαπραγματευτεί με τους Ρώσους

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky θα ήθελε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία αφού οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις επανεξοπλιστούν με δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας της Ουκρανίας Ruslan Bortnik.
«Ο τρόπος με τον οποίο ο Zelensky προτείνει να σταματήσει η σύγκρουση και κάνει αυτή την πρόταση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «δώστε μας όπλα» όχι για νέες αντεπιθέσεις, αλλά «για στρατιωτική ισορροπία», είπε ο Ruslan Bortnik.
Σύμφωνα με τον Ruslan Bortnik, ο Zelensky πιστεύει ότι σε αυτή την περίπτωση τα μέρη θα είναι έτοιμα να επιλύσουν την κρίση μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο Ruslan Bortnik πιστεύει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει «ξανασκεφτεί την κατάσταση» και τώρα δεν σκοπεύει να οπλιστεί για να συνεχίσει να πολεμά.
Νωρίτερα, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Mikhail Podolyak, δήλωσε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και ότι η Ουκρανία είναι ενάντια σε οποιοδήποτε σενάριο κατάπαυσης του πυρός, καθώς αυτό θα σήμαινε πραγματική νίκη για τη Ρωσία.

Washington Post: Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν εκ των προτέρων τη Ρωσία για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus

Περισσότερες από δύο εβδομάδες πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο Crocus στην Μόσχα, οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν τη ρωσική πλευρά ότι το Δημαρχείο του Crocus θα μπορούσε να είναι ο στόχος της επίθεσης, υποστηρίζει η Washington Post, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.
«Περισσότερο από δύο εβδομάδες πριν από την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε προάστιο της Μόσχας, οι αμερικανικές αρχές είπαν σε Ρώσους αξιωματούχους ότι η δημοφιλής αίθουσα συναυλιών του Δημαρχείου Crocus ήταν ένας πιθανός στόχος», τόνισε η Washington Post.
Ο διευθυντής του SVR δήλωσε ότι η FSB έλαβε ορισμένες, αλλά πολύ γενικές πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση στο Crocus.
Οι πληροφορίες που διαβιβάστηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ανεπαρκείς για να εντοπιστούν όσοι ετοίμαζαν αυτό το έγκλημα.
Ο επικεφαλής της FSB, Alexander Bortnikov, είπε επίσης ότι οι πληροφορίες για την προετοιμασία τρομοκρατικής επίθεσης στη Ρωσία, που διαβιβάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Μαρτίου, ήταν γενικού χαρακτήρα.
Οι New York Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους ευρωπαϊκών και αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, υποστήριξαν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν μετέφεραν στους Ρώσους συναδέλφους τους όλες τις πληροφορίες που είχαν για την απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στο Δημαρχείο Crocus, φοβούμενοι να αποκαλύψουν τις πηγές τους.

Πυρά Zakharova (Ρωσία) κατά Macron: Δίνει στο Κίεβο τα μέσα για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

Πυρά κατά του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron ότι δίνει στο Κίεβο τα απαραίτητα μέσα για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά της Ρωσίας εξαπολύει η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
Σύμφωνα με την Zakharova, αν και ο Macron δηλώνει πρόθυμος να ενισχύσει την αντιτρομοκρατική συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία, παρόλο αυτά συνεχίζει να παρέχει στο καθεστώς του Κιέβου τα μέσα για τη διάπραξη νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Αν κάποιος λέει ότι είναι απαραίτητο να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και ότι είναι έτοιμος να εντείνει τις προσπάθειες του προς αυτήν την κατεύθυνση, πώς είναι δυνατόν αυτήν ή την επόμενη μέρα να ανακοινώνει την παροχή ακόμα περισσότερης βοήθειας στο καθεστώς του Κιέβου, όχι μόνο ανθρωπιστικής, αλλά στρατιωτικής;
Δηλαδή να παρέχει σε όσους έχουν ήδη διαπράξει τρομοκρατικές επιθέσεις την τεχνική ικανότητα να πραγματοποιήσουν περαιτέρω» υποστήριξε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Tsargrad η Zakharova, η οποία τόνισε ότι ο Macron αλλάζει γνώμη «κάθε μισή μέρα», έτσι ώστε «κανείς στον άμεσο κύκλο του να μην μπορεί να καταλάβει τι λέει και γιατί».
Σημειώνεται πως ο Macron ήταν αυτός που είχε μιλήσει για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία και είχε υποστηρίξει πως για την Γαλλία δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» προκειμένου να ηττηθεί η Ρωσία στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν με drones σε βάθος 1.200 χλμ ρωσικές εγκαταστάσεις – Οι ρώσοι απάντησαν με μπαράζ πυραύλων

Μετά από μια σύντομη παύση, ο ουκρανικός στρατός επανέλαβε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικές πίσω περιοχές.
Στις 2 Απριλίου, ουκρανικά UAV έφτασαν στη Δημοκρατία του Ταταρστάν.
Ένας από τους στόχους ήταν ένας χώρος στην ειδική οικονομική ζώνη γνωστή ως Alabuga, όπου σύμφωνα με πληροφορίες παράγονται τα ρωσικά UAV Geran.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργαστήρια δεν υπέστησαν ζημιές, αλλά τουλάχιστον επτά πολίτες τραυματίστηκαν.
Ένα άλλο UAV είχε στόχο ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην περιοχή, αλλά κατεστάλη από ρωσικά μέσα ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι στόχοι της επίθεσης βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 1000 χιλιομέτρων από τα ουκρανικά σύνορα.
Ο ουκρανικός στρατός πιθανότατα χρησιμοποίησε drones καμικάζι μεγάλης εμβέλειας βασισμένα σε αεροσκάφη ελαφρού κινητήρα.
Για παράδειγμα, αυτό θα μπορούσε να είναι το ουκρανικό Aeroprakt A-22 που έχει αναβαθμιστεί σε μη επανδρωμένο όχημα με αυξημένη εμβέλεια πτήσης.
Αυτά τα ελαφροκινητήρια αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας για τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου στις πίσω περιοχές, καθώς και για τη μεταφορά όπλων πέρα από τα σύνορα.
Σύμφωνα με άλλες αναφορές, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε τα UJ-22 Airborne UAV, η μέγιστη εμβέλεια πτήσης των οποίων σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 800 χιλιόμετρα.

Η σκληρή απάντηση των Ρώσων

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί δεν έχασαν χρόνο.
Ένα νέο κύμα χτυπημάτων ακριβείας στόχευσε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που καλύπτουν τις ανάγκες του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος τους.
Οι τοπικές ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές στο Krivyi Rih.
Περισσότερες εκρήξεις σημειώθηκαν στις περιοχές Dnipropetrovsk, Zaporozhie και Kharkiv.
Τα μαζικά ρωσικά πλήγματα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις έχουν ως στόχο να περιπλέξουν τη στρατιωτική επιμελητεία του ουκρανικού στρατού και να εμποδίσουν το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα του να ξεκινήσει πλήρη επιχείρηση.
Περισσότερα ρωσικά πλήγματα στόχευαν ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης των Ουκρανών πεζοναυτών στην περιοχή του Mykolaiv φέρεται να δέχτηκε επίθεση.
Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να σπρώχνει τις πρώτες γραμμές του Donbass προς τα δυτικά.
Νέα ρωσικά κέρδη αναφέρθηκαν δυτικά της Avdiivka.
Κανένα ποτάμι δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ουκρανική φρουρά στα χωριά και, μετά τις παρατεταμένες μάχες, οι ρωσικές δυνάμεις απέκτησαν ερείσματα.
Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν προς τα βόρεια.
Μαζί με τους δυτικούς δρόμους του Berdychi, αυτό είναι το τελευταίο τους οχυρό δυτικά της Avdiivka.
Στη συνέχεια, οι Ουκρανοί στρατιωτικοί θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν δεκάδες χιλιόμετρα μέσα από τα χωράφια υπό σφοδρά πυρά του ρωσικού πυροβολικού.
Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις κέρδισαν νέες θέσεις στα κυρίαρχα ύψη στην κατεύθυνση Bakhmut.
Αφού ανέλαβαν τον έλεγχο του Krasnoe, επέκτειναν γρήγορα τη ζώνη ελέγχου βόρεια του χωριού και πλησίασαν τα περίχωρα του κύριου ουκρανικού προπύργιου, Chasiv Yar.
Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται για την επερχόμενη ρωσική επίθεση και νέες βαριές αστικές μάχες.

Έντρομες οι Ουκρανικές δυνάμεις γκρεμίζουν τις γέφυρες τους με επίγεια drones

Στις 2 Απριλίου, ουκρανικές στρατιωτικές πηγές δημοσίευσαν βίντεο με την κατεδάφιση μιας γέφυρας από τις ουκρανικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια να επιβραδύνουν την ρωσική προέλαση.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) ανατίναξαν τη γέφυρα που βρίσκεται στα δυτικά της πόλης Krasnoe, η οποία πρόσφατα τέθηκε υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, στην κατεύθυνση Bakhmut.
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιχείρησαν να καταστρέψουν τη γέφυρα χρησιμοποιώντας τα επίγεια drones καμικάζι Ratel S.
Ο ουκρανικός στρατός έλαβε επίγεια drones καμικάζι που ονομάζονται Ratel S τον Οκτώβριο του 2023, αφού τα drones ολοκλήρωσαν τις δοκιμές και ξεκίνησε η μαζική παραγωγή τους.
Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, το drone μπορεί να λειτουργεί έως και 2 ώρες χωρίς επαναφόρτιση σε εμβέλεια έως και 6 χιλιόμετρα, αναπτύσσοντας ταχύτητα έως και 24 km/h χωρίς ωφέλιμο φορτίο.
Η ταχύτητα είναι πολύ χαμηλότερη σε ανώμαλο έδαφος.
Ο Ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί κυρίως το Ratel S για ανατινάξεις.
Αυτά τα drones φέρεται να είναι ικανά να ανατινάξουν τεθωρακισμένα οχήματα ή εχθρικές οχυρώσεις.
Τόσο οι ρωσικές όσο και οι ουκρανικές δυνάμεις αναπτύσσουν διαφορετικά επίγεια drones όλο και πιο συχνά.
Τέτοιες πλατφόρμες έχουν στόχο να σώσουν ζωές στρατιωτών κατά τις επιχειρήσεις αναγνώρισης, την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την εκκένωση, την παράδοση αγαθών στα πεδία των μαχών και άλλες επιχειρήσεις.