Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

FSB: Οι Γκρίζοι Λύκοι πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Metrojet

Ρώσοι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» μπορεί να εμπλέκονται στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet, στο Σινά, τον Οκτώβριο.
Η FSB, ρωσική μυστική υπηρεσία, υποψιάζεται ότι η τουρκική εθνικιστική οργάνωση είχε εμπλοκή στην τοποθέτηση βόμβας στο αεροσκάφος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και 224 επιβαίνοντες σε αυτό.
Η Kommersant, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρωσίας, επικαλείται ανώνυμη πηγή σύμφωνα με την οποία η FSB έχει λόγους να υποψιάζεται ότι οι «Γκρίζοι Λύκοι» ήταν η «οργανωτική ομάδα», πίσω από τη βομβιστική επίθεση.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα έχει σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, την τρομοκρατική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους. Η πηγή δεν έδωσε κάποιες αποδείξεις για αυτό τον ισχυρισμό, που έρχεται σε μία περίοδο που οι σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
Η πτήση 9268 της Metrojet από το Σαρμ ελ Σέιχ με προορισμό την Αγία Πετρούπολη συνετρίβη 20 λεπτά μετά από την απογείωση, στις 31 Οκτωβρίου. Ηταν η χειρότερη αεροπορική τραγωδία της Ρωσίας και η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση της τελευταίες δεκαετίας.
Λίγο αργότερα, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, δημοσιεύοντας φωτογραφία του μηχανισμού που είχε χρησιμοποιήσει για να ανατινάξει το αεροσκάφος. Την προηγούμενη εβδομάδα, φιλοκυβερνητική εφημερίδα της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι εθεάθη στην Τουρκία ο άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την τοποθέτηση της βόμβας, πρώην χειριστής αποσκευών στο Σαρμ ελ Σέιχ.
Η κρίση μεταξύ Μόσχας και Αγκυρας ξέσπασε έπειτα από την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού, από τους Τούρκους, το Νοέμβριο, με το επιχείρημα ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο τους. Η Ρωσία απάντησε με κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, με στόχο να πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας.
Το «θερμόμετρο» ανέβηκε και πάλι στα ύψη το σαββατοκύριακο, όταν η Τουρκία ισχυρίστηκε πως ένα ακόμη ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της, την Παρασκευή. Η Μόσχα απάντησε ότι ο ισχυρισμός είναι αβάσιμος.


Πηγή: FSB: Οι Γκρίζοι Λύκοι πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους της Metrojet | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/248751/fsb-oi-gkrizoi-lykoi-piso-apo-tin-katarripsi-toy-aeroskafoys-tis-metrojet#ixzz3ywYgyabE