Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Χρονικόν ενός προαναγγελθέντος... ναυαγίου! Τα παιχνίδια του Ερντογάν εδραιώνουν τη διχοτόμηση

- "Μύδροι" από γερμανικά ΜΜΕ εναντίον του Ερντογάν για το Κυπριακό!
- Τον κατηγορούν ανοιχτά πως υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις και πως δεν έχει καμία διάθεση να συμβιβαστεί

- "Τσαβούσογλου και Ακιντζί μπήκαν με σαφείς οδηγίες"
- Το... σταθερό αγκάθι "ασφάλεια και εγγυήσεις" για το οποίο ο "σουλτάνος" δεν κάνει βήμα πίσω
- Μέσα σε όλα, ο Ερντογάν απείλησε χθες από τη Γερμανία πως έχει σχέδιο Β, ακόμη και... Γ για το Κυπριακό

Για το νέο ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό ευθύνεται «κατά κύριο λόγο η Τουρκία», γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Όπως επισημαίνει, «η αποτυχία δεν ήρθε απροσδόκητα», δεδομένου ότι «παρά τη σημαντική προσέγγιση» των δύο πλευρών σε πολλά ζητήματα, σημαντικά επίμαχα θέματα παρέμειναν άλυτα.
Ούτε βήμα πίσω για την στρατιωτική παρουσία!
«Το ζήτημα "ασφάλεια και εγγυήσεις" αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι ήταν ο γόρδιος δεσμός που απέτρεψε μια συμφωνία. Η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιμένει να παραμείνει η Τουρκία και στο μέλλον εγγυήτρια δύναμη μιας επανενωμένης Κύπρου και ότι πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία εκεί».
Σύμφωνα με την Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».
«Η Κύπρος παραμένει χωρισμένη. Οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία ολοκληρώθηκαν δίχως αποτέλεσμα. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες απέτυχε στην προσπάθεια διαμεσολάβησης», σημειώνει η ηλεκτρονική έκδοση της Tagesspiegel του Βερολίνου. Όπως εκτιμά η εφημερίδα, «η αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για το διχοτομημένο νησί και την ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ άλλων μπορεί να συνεχιστεί η διαμάχη για τα πιθανόν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου».
"Ολοκληρωτικό ναυάγιο"
«Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό απέτυχαν για άλλη μια φορά», τονίζει το Spiegel Online, παρατηρώντας ότι «οι ελπίδες δεν εκπληρώθηκαν» και ότι «οι Ελληνοκύπριοι και η Τουρκία επέρριψαν την ευθύνη ο ένας στον άλλο» για την κατάληξη.
Για «ολοκληρωτικό ναυάγιο» κάνει λόγο η Frankfurter Rundschau και εκτιμά ότι «έτσι απέτυχε η μέχρι σήμερα πιο πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού. Η διχοτόμηση του νησιού εδραιώνεται».
Τέλος, η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit σημειώνει ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία τερμάτισαν τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών επειδή διαφωνούν σχετικά με τον ρόλο των τουρκικών στρατευμάτων». Η εφημερίδα προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η επανένωση δεν είναι ορατή».
Πηγή: Deutsche Welle
newsit