Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Παραδόθηκε o «Φάκελος της Κύπρου»

- Εφθασε στις 16.48 στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο φάκελος της Κύπρου από τη Βουλή των Ελλήνων
- Ο  Δημήτρης Συλλούρης ανέμενε το όχημα με τα έγγραφα στην είσοδο του Κοινοβουλίου

- Τους φακέλους παρέλαβαν και συνόδευσαν στη Λευκωσία μέλη της φρουράς του Προέδρου της Βουλής και η Διευθύντρια του νομοθετικού σώματος
- Θα φυλάσσονται δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, που συνέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων


Εφθασε στις 16.48 στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο φάκελος της Κύπρου από τη Βουλή των Ελλήνων. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ανέμενε το όχημα με τα έγγραφα στην είσοδο του Κοινοβουλίου.

Τους φακέλους παρέλαβαν και συνόδευσαν στη Λευκωσία μέλη της φρουράς του Προέδρου της Βουλής και η Διευθύντρια του νομοθετικού σώματος.
 
Τα κιβώτια με τα έγγραφα εισήλθαν από την κύρια είσοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων και οδηγήθηκαν στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας της Βουλής και στη συνέχεια πήραν την οδό για το χώρο, όπου θα φυλάγονται δίπλα στα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου, που συνέλεξε η Βουλή των Αντιπροσώπων.
 
Τα έγγραφα έφθασαν στην Κύπρο με την ίδια πτήση που ήρθε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης, ο οποίος αύριο θα προσφωνήσει ειδική για την παράδοση συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.
 
 
Απόδοση εθνικής υποχρέωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής

Είναι μία μέρα απόδοσης μιας εθνικής και ηθικής υποχρέωσης της Ελλάδας έναντι της Κύπρου, του κυπριακού λαού και της κυπριακής Βουλής, δήλωσε ο Πρόεδρος του σώματος, Δημήτρης Συλλούρης μετά την παραλαβή των 11 κιβωτίων, που περιείχαν τα έγγραφα του φακέλου της Κύπρου.

Πρόκειται για υλικό που θα μας βοηθήσει πολύ να φτάσουμε πιο κοντά στην αλήθεια, είπε ο κ. Συλλούρης σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή της Βουλής των Ελλήνων είναι ένα «μήνυμα και σε άλλους θεσμούς της Ελλάδας να δώσουν κι εκείνοι τα αρχεία που έχουν. Γιατί δεν είναι μόνο αυτό το υλικό που αφορά την καταστροφή της Κύπρου. Υπάρχουν και σε Υπουργεία και άλλες υπηρεσίες».

Όταν έχουμε το σύνολο όλων αυτών θα μάθουμε την αλήθεια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής. «Αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα».

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε την ελληνική Βουλή και ιδιαίτερα τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα «για την απόφαση που πήραν» και τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Νίκο Βούτση για την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε συναφθεί από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. Ο κ. Βούτσης, πρόσθεσε, κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τη συμβολή και των υπηρεσιών της κυπριακής Βουλής, τις οποίες και ευχαρίστησε, να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία και να εξευρεθούν νέα στοιχεία, τα οποία συμπληρώνουν τον φάκελο.

Της παραλαβής και φύλαξης των 11 κιβωτίων του φακέλου της Κύπρου ακολούθησε κοινή συνεδρία επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τα δύο κοινοβούλια για την συζήτηση πρακτικών ζητημάτων που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω επεξεργασία του υλικού, όπως εξήγησε νωρίτερα ο κ. Συλλούρης. Επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της κυπριακής Βουλής είναι η Διευθύντρια του σώματος, Βασιλική Αναστασιάδη.

Η επίσημη τελετή για την παράδοση του υλικού θα γίνει αύριο το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και της αντιπροσωπείας που έχει έρθει στην Κύπρο.