Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Κουϊζ...Ποιός είναι ο Άρπαγας των κυπριακών κοιτασμάτων; Ισραηλινοί, Τούρκοι ή Γάλλοι;

Η Γαλλίδα υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Τρίτες χώρες προειδοποιούν τον Ερντογάν
Η κάθοδος στην Κύπρο, αύριο Δευτέρα, της υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας,
Φλοράνς Παρλί, δεν είναι άσχετη με το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL.
Στο γεωτρύπανο West Capella μεταφέρθηκαν τα απαραίτητα για την έναρξη της γεώτρησης που επρόκειτο να ξεκινήσει αργά χθες το βράδυ, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα μας.
Οι ίδιες πηγές μας είπαν ότι δεν αποκλείεται η κ. Παρλί να μεταβεί και στην πλατφόρμα της ΤΟΤΑL, που έχει αναλάβει δράση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.
Η Γαλλίδα αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Άμυνας, Χριστόφορο Φωκαΐδη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις φρεγάτες της χώρας της που βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια συμμετοχής της στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου και τις τελευταίες ημέρες σταθμεύουν στην Κύπρο.
Ως γνωστόν, δύο από τις φρεγάτες έχουν αγκυροβολήσει στο λιμάνι της Λάρνακας, για να είναι εύκολη η πρόσβαση τους στο οικόπεδο 11, εφόσον χρειαστεί.
  • Σύμφωνα με τις πηγές, η κάθοδος της κ. Παρλί στην Κύπρο γίνεται μετά από απόφαση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεχή επικοινωνία με το Παρίσι, το οποίο επισκέφθηκε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ:
Η Άγκυρα έχει προειδοποιηθεί από τρίτους ότι πρέπει να αποφύγει τις όποιες ακραίες ενέργειες ενόψει της έναρξης των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ τρίτων χωρών και της Τουρκίας, η Άγκυρα φέρεται να έχει δώσει διαβεβαιώσεις για τη συμπεριφορά της. Μέχρι στιγμής, οι τουρκικές κινήσεις είναι οι συνήθεις. Ενεργεί, δηλαδή, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις γεωτρήσεων που έγιναν στο παρελθόν. Η τακτική των προκλήσεων και της δημιουργίας έντασης συντηρείται, με την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός και πολεμικών σκαφών.
  • ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ότι ο υπουργός ‘Αμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας ή πανικού από τις κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός μάλιστα παρατήρησε πως «το συντομότερο, που θα σταματήσουμε καθημερινά να ασχολούμαστε με το τι συμβαίνει στο γεωτρύπανο, τόσο το καλύτερο».
Σύμφωνα με τον κ. Φωκαίδη οι κινήσεις της Τουρκίας σε σχέση με την έναρξη των γεωτρήσεων της TOTAL είναι «αναμενόμενες». Υπογράμμισε πως η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά «δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η αναπαραγωγή κλίματος έντασης».
Ο Κύπριος υπουργός σημείωσε πως οι κινήσεις της Τουρκίας «είναι συνήθεις, τις έχουμε δει και σε προηγούμενες γεωτρήσεις και είναι εντός των προβλέψεων», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, για όσο θα συνεχίζεται η γεώτρηση, να συνεχιστούν οι προκλήσεις ή να γίνει προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης.
Την ίδια ώρα διαμήνυσε πως «δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παρασυρθούμε, είτε στη δημιουργία, είτε στην αναπαραγωγή ενός κλίματος έντασης, που στόχος του δεν είναι άλλος παρά η ματαίωση, η αναβολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών».
  • Επίσης, επεσήμανε ότι δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της Κύπρου η στρατιωτικοποίηση του ζητήματος. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, εφαρμόζουμε τα σχέδια για τα οποία έχουμε εκπαιδευτεί να εφαρμόζουμε, συνεργαζόμαστε με όλους τους ενδιαφερόμενους και παραμένουμε με σοβαρότητα και ψυχραιμία προσηλωμένοι στον εθνικό στόχο, που είναι η υλοποίηση, η ολοκλήρωση των ενεργειακών μας σχεδιασμών», συμπλήρωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας.
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (ΚΕΊΜΕΝΟ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ):
Κατεβαίνει ομαλά το τρυπάνι και εντός της ημέρας αναμένεται να «πατήσει» στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά.
Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη –λιπαντικό– αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.
Το τρυπάνι στο γεωτρύπανο West Capella είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει να περιστρέφεται από αργά το βράδυ με στόχο το προσδοκώμενο κοίτασμα, οπότε ξεκινά και πρακτικά η γεώτρηση.
Προηγουμένως, θα πρέπει να ολοκληρώσει τις τρισδιάστατες σεισμογραφικές του έρευνες και να απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του. Και αυτό γιατί οι κραδασμοί του τρυπανιού δεν επιτρέπουν σεισμογραφικές έρευνες.
Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, τα τρία πλοία υποστήριξης παρέμειναν κοντά στο γεωτρύπανο, ενώ σήμερα προβλέπεται να ξεκινήσουν εκ νέου τα δρομολόγια από και προς το λιμάνι Λεμεσού, για μεταφορά υλικών για τη γεώτρηση.
Χθες, πραγματοποιήθηκαν και τρεις πτήσεις των ελικοπτέρων –πρωί, μεσημέρι και απόγευμα– μεταφέροντας προσωπικό προς το γεωτρύπανο από το αεροδρόμιο Λάρνακας.
Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο.
Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στα υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς τον στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι σε μία από τις προηγούμενες γεωτρήσεις παρακολουθήσαμε επεισόδιο με εισπνοή υδρόθειου κατά τη γεώτρηση από εργαζόμενους και προσωρινή διακοπή εργασιών.
Επίσης ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Δημοκρατίας.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ομάδα συμβούλων της γεώτρησης της Total στον Ονησίφορο περιλαμβάνεται και νεαρή Κύπρια μηχανικός, με σπουδές στον τομέα και ειδική εκπαίδευση από την Total.