Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Τα μάτια μας στο Αιγαίο

«Αυτοάμυνα» αποκάλεσε ο Ερντογάν την επικείμενη επίθεση στους Κούρδους της Συρίας
Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη Συρία κοντά στα σύνορά της, είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,
προειδοποιώντας ότι εάν η Άγκυρα απειληθεί δεν θα διστάσει να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα.
  
«Δεν θα παραμείνουμε ποτέ σιωπηλοί και απαθείς απέναντι στη στήριξη και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων και στον σχηματισμό τρομοκρατικών νησίδων δίπλα στα σύνορά μας», τόνισε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των G20 στο Αμβούργο.
«Δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα ενάντια σε σχηματισμούς που απειλούν την ασφάλεια της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το θέμα της πόλης Εφρίν στη βορειοδυτική Συρία εγείρει μια «απειλή» για την Τουρκία.
Σύμφωνα με ισλαμιστές μισθοφόρους της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, η Τουρκία έχει αναπτύξει ενισχύσεις στη συριακή πόλη Αζάζ, την τελευταία πόλη πριν από τα σύνορα, και κουρδικές ένοπλες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Η απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει την YPG για την επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκας από το Ισλαμικό Κράτος έχει εξοργίσει την Άγκυρα.
Χάρτης της βορειοδυτικής Συρίας. Με γαλάζιο χρώμα τα εδάφη που κατέχει η Τουρκία και στα βορειοδυτικά ο κουρδικός θύλακας της Εφρίν που αποτελεί τον επόμενο στόχο της Άhttp://www.tribune.gr/world/news/article/375525/aftoamyna-apokalese-o-erntogan-tin-epikimeni-epithesi-tis-tourkias-stous-kourdous-tis-syrias.htmlγκυρας.