Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Μυρίζει μπαρούτι στο Αιγαίο -βολές από πλωτό του Λιμενικού κατά τουρκικού πλοίου

Εμπλοκή σκάφους του Λιμενικού με φορτηγό πλοίο σημαίας Τουρκίας έλαβε χώρα σήμερα σε ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά της Ρόδου.
 Σε ανακοίνωσή του το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής διευκρινίζει πώς έγινε το περιστατικό. 

"Μεσημβρινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ρόδου δέχτηκε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, ότι Φ/Γ πλοίο με όνομα “ACT” σημαίας Τουρκίας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου μετέφερε ναρκωτικές ουσίες. Άμεσα κινητοποιήθηκε η εν λόγω Λιμενική Αρχή, σκάφος της οποίας, εντόπισε το πλοίο “ACT” σημαίας Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. βορειοδυτικά ν. Ρόδου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Από το πλήρωμα του σκάφους ζητήθηκε από τον πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο πλοίαρχος του “ACT” δεν υπάκουσε στις εντολές και στα ηχητικά σήματα του σκάφους της Λιμενικής Αρχής, με αποτέλεσμα να ριφθούν προειδοποιητικές βολές χωρίς ωστόσο και πάλι να σταματήσει την πορεία του.

Αντιθέτως, το “ACT” συνέχισε τον πλου του εισερχόμενο στα τουρκικά χωρικά ύδατα ενώ το σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σταμάτησε την καταδίωξη επί της οριογραμμής. Παράλληλα, για το ζήτημα ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Τουρκικές Αρχές".

Παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα του Λιμενικού έβαλλε προειδοποιητικές βολές, σύμφωνα με τους κανονισμούς, το περιστατικό δεν έχει καμμιά στρατιωτική χροιά και θεωρείται ένα... "σύνηθες" συμβάν το οποίο αντιμετωπίζεται από το προσωπικό του ΛΣ.ΕΛΛ.ΑΚΤ. όπως αυτό έχει εκπαιδευτεί να πράττει σε παρόμοιες περιπτώσεις βάσει των προβλεπομένων διαδικασιών.
 
onalert