Δημοσίευμα του EU Observer αναφέρει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις συνόδους της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αφήνει υπόνοιες ότι «κρίκο» στη διαρροή απόρρητων πληροφοριών προς το Ισραήλ αποτελεί η Ελλάδα.
Πηγή
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3255-senaria-kataskopeias-apo-tin-ellada-stin-ee-yper-tou-israil
Το δημοσίευμα του κάνει λόγο για μεγάλης κλίμακας διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου, όπου θα συζητούταν η στάση της Ε.Ε. στο μεσανατολικό.
«Όταν οι επίτροποι Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ συναντήθηκαν στις 15 Ιανουαρίου για να συζητήσουν για το μεσανατολικό, κάποιοι από αυτούς δεν γνώριζαν ότι τη σύνοδο παρακολουθούσε και ένας 29ος εκπρόσωπος – αυτός του Ισραήλ», γράφει ο Observer. «Οι ευρωπαίοι επίτροποι ολοκλήρωναν μία ανακοίνωση που επρόκειτο να κατατεθεί προς έγκριση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ λίγες μέρες αργότερα. Όμως οι διπλωμάτες του Ισραήλ φαίνεται πως διάβαζαν τα προσχέδια της επιτροπής σε πραγματικό χρόνο – και είχαν διαφορετική άποψη. Κάποιες πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι επαφές τους στο Ισραήλ τους έστειλαν γραπτά μηνύματα ζητώντας τους τροποποιήσεις στα προσχέδια.»
Ακολούθως ο Observer κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την χώρα μας ότι έδρασε ως εκπρόσωπος του Ισραήλ στη σύνοδο: «Μετά δε το τέλος της συνόδου, η Ελλάδα έβαλε βέτο σε μια γραμμή που το Ισραήλ απεχθανόταν, αλλά τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είχαν εγκρίνει. Η γραμμή αυτή έλεγε: “Η ΕΕ θα συνεχίσει κατηγορηματικά και ρητά να κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στο Ισραήλ και τις εκτάσεις που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967”». «Όταν οι υπουργοί εξωτερικών συναντήθηκαν, τρεις ημέρες αργότερα – συνεχίζει ο Observer, η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πολωνία είχαν συνταχθεί με τη θέση της Ελλάδας. Η διατύπωση στο τελικό κείμενο που υπεγράφη από τους υπουργούς ήταν πολύ ηπιότερη (απέναντι στο Ισραήλ): “Όλες οι συμφωνίες ανάμεσα στο κράτος του Ισραήλ και την ΕΕ πρέπει κατηγορηματικά και ρητά να διευκρινίζουν ότι δεν γίνεται να εφαρμοστούν στις περιοχές που κατέχει το Ισραήλ”». Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα που φέρεται να παρακολουθεί την ΕΠΑ, καθώς κατά καιρούς έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι Τούρκοι και Αμερικανοί διπλωμάτες είχαν πρόσβαση στις συνόδους.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον Observer, η τεράστια διαρροή πληροφοριών στη σύνοδο της 15ης Ιανουαρίου σήμανε συναγερμό για τα επίπεδα ασφάλειας στις συνόδους της ΕΠΑ. Διπλωμάτες πρότειναν οι συναντήσεις να γίνονται σε «ασφαλές δωμάτιο», στο οποίο δεν επιτρέπεται σε κανέναν εκπρόσωπο να φέρει κινητό τηλέφωνο. Ζήτησαν επίσης τα προσχέδια να χαρακτηρίζονται άκρως απόρρητα, γεγονός που σημαίνει ότι κρυπτογραφούνται και κυκλοφορούν μόνο σε ασφαλή δίκτυα.
Κατασκοπεία από το Ισραήλ ή "καρφί" μέσα στην ΕΠΑ;
Στο παρελθόν η Μοσάντ, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, είχα κατηγορηθεί ότι είχε εγκαταστήσει κοριούς στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στο δημοσίευμά του το Eu Observer, κάποιοι διπλωμάτες υποπτεύθηκαν ότι η Ελλάδα διέρρευσε στο Ισραήλ τα προσχέδια. Ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε μάλιστα πως η ιστορία περί κατασκοπείας κατασκευάστηκε για να αποφευθχεί διένεξη μεταξύ των εκπροσώπων των κρατών. «Υπήρξε μια σχετική συζήτηση σε άλλη επιτροπή της ΕΕ, όπου και κατασκευάστηκε η ιστορία περί κατασκοπείας για να μη γυρίσει κάποιος προς του υπόπτους (για τη διαρροή προς το Ισραήλ) και πει “εσείς γαμ***δες το κάνατε”».
Η πηγή ανέφερε ότι αν πράγματι το Ισραήλ παρακολουθούσε μέσω εξοπλισμού τις συνόδους η υπηρεσία ασφαλείας της ΕΠΑ θα το είχε αντιληφθεί. Ο Observer «δείχνει» την Ελλάδα ως τον εταίρο που διατηρούσε «ανοιχτή γραμμή» με το Ισραήλ.
Επικαλείται τον Nabeel Shaath, πρώην ΥΠΕΞ της Παλαιστίνης, που στις 26 Ιανουαρίου έγραφε πως η «πολύτιμη φιλία» της Ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ «έχει αρχίσει να αλλάζει». Ανέφερε πως ο άξονας των δύο χωρών με το Ισραήλ συνδέεται με τις τριμερείς συμφωνίες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Έκανε δε λόγο για «ολική ανατροπή στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στο τι ψηφίζει και τι στηρίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, η ελληνική διπλωματική αποστολή στην ΕΕ απάντησε στον Eu Observer ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη διαρροή. «Είναι θέμα αρχών», ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαίος Έλληνας διπλωμάτης. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο το Reuters ανέφερε πως κατά τη διάρκεια κοινών στρατιωτικών ασκήσεων η Ελλάδα αποκάλυψε τα μυστικά των ρωσικών S-300 στο Ισραήλ κατ΄απαίτηση των ΗΠΑ, δημοσίευμα που διέψευσε κατηγορηματικά το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Πηγή
http://defencenews.gr/index.php/ethniki-amina/3255-senaria-kataskopeias-apo-tin-ellada-stin-ee-yper-tou-israil