Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016

To πραξικόπημα, Του πραξικοπήματος έγινε στην Τουρκία

Τουρκία: Το 32% πιστεύει ότι έστησε το πραξικόπημα ο Ερντογάν και το 47% βλέπει τον Γκιουλέν ως ένοχο
 
 Η τουρκική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει την «αντεπίθεσή» της, μετά από την αποτυχία του πραξικοπήματος, συλλαμβάνοντας και «ξηλώνοντας» από τις θέσεις τους χιλιάδες άτομα, αναζητώντας τους υπαίτιους.
Την ίδια ώρα όμως,πολλοί θεωρούν ότι η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ήταν σκηνοθετημένη από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό δείχνει και δημοσκόπηση της Streetbees, σύμφωνα με την οποία το 32% των ερωτηθέντων Τούρκων εκτιμούν ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ο πρόεδρος της χώρας. Το μεγαλύτερο ποσοστό, το 47%, συγκεντρώνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο κληρικός τον οποίο έχει κατονομάσει ως «εγκέφαλο» η κυβέρνηση. Ακόμη, το 10% θεωρεί ότι ευθύνεται μία μικρή ομάδα στον στρατό και ένα 5% εκτιμά ότι πίσω από την απόπειρα είναι οι αμερικανικές αρχές και η CIA.
Παράλληλα, το 82% δήλωσε ότι δεν θέλει να δει τον στρατό να καταλαμβάνει την εξουσία στην Τουρκία- με ένα 18% να δηλώνει υπέρ αυτού του ενδεχομένου, ενώ διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Το 58% απαντά καταφατικά σε αυτό το ερώτημα και το 42% αρνητικά. Ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Ταγίπ Ερντογάν η συντριπτική πλειοψηφία, το 92%, επιθυμεί την επαναφορά της θανατικής ποινής.
pronews