Η αντεπίθεση της Ρωσίας στις προκλήσεις της Συμμαχίας
Η «απειλή εξ Ανατολάς» που φοβάστε είναι «ανύπαρκτη»! Εντονα αντέδρασε η Μόσχα στη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Βαρσοβία (αλλοτινή έδρα της στρατιωτικής συμμαχίας του ανατολικού μπλοκ).
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει εξηγήσεις μεθαύριο, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.
Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει, την ώρα που η Συμμαχία (με έναν αέρα ενότητας ως αντίβαρο και για την ευρωπαϊκή αμυντική απώλεια από το Βrexit) αποφάσισε να αναπτύξει πολυεθνικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία (τέσσερα «ισχυρά» και «πολυεθνικά» τάγματα 3.000-4.000 στρατιωτών) σε μόνιμη βάση και υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, του Καναδά, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Επίσης, να ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Ρουμανία, να αναπτύξει μία ταξιαρχία 4.200 ανδρών στην ανατολική Ευρώπη ως το 2017 με έδρα την Πολωνία και να δαπανήσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος. Ολα ως «μέτρα καθησυχασμού» των Ανατολικοευρωπαίων συμμάχων. Οι Ρώσοι θα ζητήσουν επίσης εξηγήσεις από το ΝΑΤΟ και για το φινλανδικό σχέδιο βελτίωσης της αεράμυνας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα.
«Το ΝΑΤΟ ποτέ, από την ίδρυσή του, δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις, όπως αυτή την εποχή» είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας τη... δραματικότητα της συγκυρίας και υποσχόμενος ότι «στις καλές και στις κακές στιγμές η Ευρώπη μπορεί να υπολογίζει στις ΗΠΑ».
«Το ΝΑΤΟ ποτέ, από την ίδρυσή του, δεν αντιμετώπισε τέτοιες προκλήσεις, όπως αυτή την εποχή» είπε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας τη... δραματικότητα της συγκυρίας και υποσχόμενος ότι «στις καλές και στις κακές στιγμές η Ευρώπη μπορεί να υπολογίζει στις ΗΠΑ».
«Ψυχρός πόλεμος»
Οι διαβεβαιώσεις στο κείμενο της κοινής νατοϊκής διακήρυξης -της ίδιας που εγκαλεί τη Ρωσία «για τις ενέργειές της, ειδικά στην Ουκρανία»- πως τα μέτρα είναι «αμυντικού χαρακτήρα» και δεν συνιστούν απειλή για καμία χώρα, όμως, δεν πείθουν τους Ρώσους. «Το ΝΑΤΟ άρχισε προετοιμασίες για να μετατρέψει τον (νέο) Ψυχρό Πόλεμο σε θερμό» διαμαρτυρήθηκε ακόμη και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Μιλούν μόνο για άμυνα, αλλά προετοιμάζουν επιθετικές επιχειρήσεις» είπε. Και ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, υπουργός Αμυνας της Αυστρίας (που διατηρεί σχέση ουδετερότητας με τη Συμμαχία), προειδοποίησε ότι «χωρίς τη Ρωσία δεν πρόκειται να υπάρξει ασφαλής Ευρώπη».
Και «απάντηση» στις Ην. Πολιτείες
Η ένταση στις αμερικανορωσικές σχέσεις κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα. Μετά την αμερικανική ανακοίνωση, την Παρασκευή, πως οι ΗΠΑ απέλασαν δύο Ρώσους αξιωματικούς στις 17 Ιουνίου, η Ρωσία απάντησε το Σάββατο με την απέλαση δύο Αμερικανών διπλωματών. «Μετά την εχθρική πρωτοβουλία τους, δύο εργαζόμενοι στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Μόσχα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, εξηγώντας πως επρόκειτο για πράκτορες της CIA. Η Ουάσινγκτον είχε προχωρήσει στις απελάσεις, αντιδρώντας στην «επίθεση» Ρώσου αστυνομικού σε Αμερικανό διπλωμάτη στην είσοδο της πρεσβείας στη Μόσχα τον Ιούνιο. Ομως η Μόσχα υποστηρίζει ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης ήταν πράκτορας της CIA, που είχε «επιτεθεί» στον Ρώσο αστυνομικό την ώρα που έλεγχε την ταυτότητά του.