Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Μ.Γκορμπατσώφ: «Ο πόλεμος που έρχεται θα είναι και ο τελευταίος» (φωτό, vid)

O πρώην ηγέτης της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, προειδοποίησε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Echo Moskvy" ότι αν η κρίση με το ΝΑΤΟ κλιμακωθεί σε έναν νέο πόλεμο, αυτός ο πόλεμος θα είναι ο τελευταίος υποννοώντας χρήση πυρηνικών όπλων.
 
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Παρασκευή να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στα Βαλτικά κράτη και στην ανατολική Πολωνία και να αυξηθεί η ενάερια και ναυτική περιπολία.
 
Σκοπός να γίνει επίδειξη ισχύος και ετοιμότητας απέναντι στη Μόσχα για να γίνει κατανοητό πως το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τα ανατολικά μέλη του εναντίον της γνωστής πλέον "ρωσικής απειλής".
 
Ο Mikhail Gorbachev είπε μετά τη Σύνοδο ότι οι αποφάσεις που πήρε το ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία θεωρούνται ως "προετοιμασία για ένα θερμό πόλεμο με τη Ρωσία".
 
"Εμμένω σε ότι έχω πει, θεωρώ τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ κοντόφθαλμες και επικίνδυνες" λέει ο Μ.Γκορμπατσώφ και προσθέτει:
 
"Tέτοια βήματα οδηγούν στην ένταση και στην διαταραχή (των σχέσεων). Η Ευρώπη χωρίζεται και ο κόσμος διχάζεται. Αυτό είναι ένας λάθος δρόμος για την παγκόσμια κοινωνία" αναφέρει.
 
"Υπάρχουν πολλές παγκόσμιες και ατομικές κρίσεις για να εγκαταληφθεί η συνεργασία. Είναι βασικό να επαναφέρουμε το διάλογο".
 
"Είναι ανεύθυνο να αναπτύσσει το ΝΑΤΟ τέσσερα επιπλέον τάγματα στα ρωσικά σύνορα σε απόσταση βολής, η Συμμαχία επιλέγει Ψυχρό Πόλεμο και μια νέα κούρσα εξοπλισμού".
 
"Υπάρχουν ακόμα τρόποι να αποφύγουμε τη στρατιωτική δράση".
 
"Τα ΗΕ πρέπει να το συζητήσουν κάποια στιγμή".
 
"Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, όλες οι πολιτικές, οικονομικές, διπλωματικές και πολιτιστικές δυνάμεις πρέπει να εμπλακούν ώστε να ηρεμίσουν τον κόσμο. Να ξέρετε ότι ο επόμενος πόλεμος θα είναι και ο τελευταίος".