Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

«Πράσινο φως» από το ΣτΕ για τέμενος στο Βοτανικό

Με το σκεπτικό ότι κατά τη διαδικασία ανέγερσης ναών και λατρευτικών χώρων δεν χρειάζεται να τηρείται η διαδικασία εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό.
Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των 111 κατοίκων του Βοτανικού, οι οποίοι είχαν προσφύγει ενώπιόν του επικαλούμενοι την ιδιότητα των χριστιανών όρθοδοξων Ελλήνων πολιτών. Με τις προσφυγές ζητείτο να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η δημοπράτηση του έργου της ανέγερσης του τεμένους.
Αρχικά είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ο μητροπολίτης Πειραιώς, κ. Σεραφείμ, αλλά κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο ακροατήριο δεν παραστάθηκε. Μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ, προχωρούν κανονικά οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή του τεμένους προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των μουσουλμάνων που διαμένουν στην Αττική.
Μεταξύ πολλών άλλων, στο σκεπτικό των αποφάσεων του Δ΄ Τμήματος (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγήτρια η πάρεδρος Ουρανία Νικολαράκου) επισημαίνεται ότι κατά την ανέγερση ναών και λατρευτικών χώρων δεν απαιτείται τήρηση της διαδικασίας εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Επιπλέον, τονίζεται ότι η ανέγερση ναών δεν συνιστά επιδείνωση του περιβάλλοντος της περιοχής και δεν αντιβαίνει τον νέο οικοδομικό κανονισμό. Οσον αφορά την τήρηση των όρων δόμησης, το ΣτΕ τονίζει ότι αυτό θα ελεγχθεί κατά το στάδιο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Ναοί
Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι μέσα σε χώρους που έχουν χαρακτηριστεί μέρη «κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργών σε ποσοστό μέχρι 5%» μπορούν να ανεγείρονται ναοί και λατρευτικοί χώροι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θρησκευτικός χώρος των μουσουλμάνων πρόκειται να κατασκευαστεί σε έκταση 850 τ.μ. και θα έχει χωρητικότητα 300 ανδρών και 50 γυναικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται να ανεγερθεί σε έκταση 17 στρεμμάτων στο παλαιό συνεργείο αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Ναυτικού Οχυρού στον Βοτανικό. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 είχαν απορριφθεί από το ΣτΕ οι προσφυγές κατά της χρηματοδότησης του τεμένους.