Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Νέα πρόκληση: Μουεζίνης καλεί σε προσευχή μέσα από την Αγιά Σοφιά

Δείτε το βίντεο με τον μουσουλμάνο ιερέα να απευθύνει το λεγόμενο "adhan"- Χλιαρή αντίδραση του ΥπΕΞ.

Κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη απήθυνε μουσουλμάνος ιερέας.

Ο μουεζίνης απηύθυνε  το παραδοσιακό κάλεσμα για την προσευχή (το adhan) για πρώτη φορά εντός του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας.

Το κάλεσμα για προσευχή ήταν μια τακτική που συνέβαινε για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, αλλά η διαφορά είναι πως για πρώτη φορά ο μουσουλμάνος ιερέας την απηύθυνε, όχι από τους μιναρέδες, αλλά μέσα από το κέντρο της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου για σχεδόν 10 αιώνες μέχρι την κατασκευή του καθεδρικού Ναού της Σεβίλης το 1520. Μετά την άλωση της Πόλης από τους Οθωμανούς, η εκκλησίας μετατράπηκε σε τζαμί μέχρι το 1935 όταν και έγινε Μουσείο. 
Τον περασμένο μήνα, η Άγκυρα επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφιά ως τόπος προσευχής κίνηση που προκάλεσε οργή στην Αθήνα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, δια εκπροσώπου του ότι “εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος".
Χλιαρή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών


Μετά από ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου σχετικά με το σημερινό κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή μέσα από το χώρο του παγκοσμίου μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ελληνικό υπουργείο  Εξωτερικών έλαβε θέση για το συμβάν και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ευστράτιος Ευθυμίου, δήλωσε τα εξής:
«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και δυσφορία μας για ένα ακόμη βήμα που υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και που προφανώς δεν συνάδει με τις αρχές που οφείλουν να διέπουν ένα σύγχρονο, κοσμικό κράτος.

Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών, ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα. Ένα ζήτημα μείζονος σημασίας που άπτεται της προστασίας της ταυτότητας ενός μνημείου που ανήκει στον πανανθρώπινο πολιτισμό.

Αυτό πρέπει να το αντιληφθεί πρώτη από όλους η Τουρκία. Την καλούμε για άλλη μια φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει  αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες. Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη»

http://www.protothema.gr/world/article/591865/nea-tourkiki-proklisi-mouezinis-proseuhetai-mesa-stin-agia-sofia-/