Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Σουηδία: Σεξουαλική κακοποίηση δεκάδων κοριτσιών σε μουσικό φεστιβάλ

Περιγραφή που σοκάρει από 17χρονη που δέχθηκε την επίθεση στο Κάρλσταντ από ομάδα ατόμων που έμοιαζαν να είναι μετανάστες. Γεγονότα ανάλογα με εκείνα που έλαβαν χώρα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία και σε άλλες γερμανικές πόλεις, διαδραματίστηκαν στη Σουηδία,

 όταν δεκάδες έφηβες κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από «ξένους», όπως ανέφεραν στις καταθέσεις τους, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μουσικού φεστιβάλ.


Όπως κοινοποίησε η σουηδική αστυνομία, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του «Party in the Park» Festival, στο Κάρλσταντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αστυνομία ταυτοποίησε δύο νεαρούς, οι οποίοι διέμεναν κοντά στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων. Οι δύο έφηβοι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ενώ η αποστολή για την ταυτοποίηση και άλλων δραστών συνεχίζεται.



Η αστυνομία δέχθηκε τουλάχιστον 35 καταγγελίες από κορίτσια ηλικίας από 12 έως και 17 ετών, τα οποία περιέγραψαν τους δράστες ως «ξένους», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο. Το Κάρλσταντ βρίσκεται 330 χιλιόμετρα απόσταση από την πρωτεύουσα Στοκχόλμη και το φεστιβάλ διεξήχθη την Παρασκευή και το Σάββατο το βράδυ.



Η 17χρονη Αλεξάντρα Λάρσον, η οποία παραιτήθηκε του δικαιώματός της να διατηρήσει την ανωνυμία της, περιέγραψε τον τρόπο που δέχτηκε επίθεση: «Πήγα στο φεστιβάλ την Παρασκευή. Όλα ήταν εντάξει. Γύρω στα μεσάνυχτα, όταν ξεκίνησε το κονσέρτο του ο Τζον σε Σον, άρχισε να χάνεται ο έλεγχος. Αρχικά άρχισαν να μας σπρώχνουν προς τη σκηνή, ενώ επιτέθηκαν στα αγόρια που ήταν γύρω μας και τα χτύπησαν, λέγοντας πως “θα πεθάνετε”. Θελήσαμε να απομακρυνθούμε από αυτά τα άτομα. Όταν προσπάθησα να φύγω, δέχτηκα το πρώτο άγγιγμα από κάτω. Μετά ένας άλλος μου έπιασε τα οπίσθια με μεγάλη δύναμη. Τότε αντέδρασα και γύρισα να τους πω ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Τότε ένιωσα το δάχτυλο ενός να με αγγίζει στα γεννητικά μου όργανα. Ήμουν τυχερή, διότι φορούσα τζιν. Αυτό συνέβη κι άλλες φορές και τότε άρχισα να ουρλιάζω και να τους αποκαλώ “γουρούνια”. Εγώ και οι φίλες μου αποφασίσαμε να φύγουμε από το φεστιβάλ. Μάλλον ήταν μετανάστες. Μισώ που το λέω αυτό, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

«Έκανα καταγγελία στην αστυνομία. Είδα και άλλα κορίτσια να έρχονται στο τμήμα και να κλαίνε τόσο δυνατά, που μου ράγισε η καρδιά», πρόσθεσε η 17χρονη Αλεξάντρα, τονίζοντας πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγγίζει μία γυναίκα, δίχως τη συγκατάθεσή της».