Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Κρύβουν ακόμα και τώρα το δράμα της Κύπρου

Μαρτυρία για ομαδικούς τάφους σε Κερύνεια και Αμμόχωστο
Η Ερευνητική Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα θα αρχίσει σύντομα τη διερεύνηση δημοσιεύματος της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» για δύο ομαδικούς τάφους Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αγνοούνται από τον Ιούλιο του 1974, στην Κερύνεια, σύμφωνα με δήλωση του Ελληνοκύπριου εκπροσώπου στην Επιτροπή, Νέστορα Νέστορος.
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Νέστορος ανέφερε ότι αρχικά η Επιτροπή θα επικοινωνήσει με τον διευθυντή της εφημερίδας, Σενέρ Λεβέντ, που υπογράφει το ρεπορτάζ, και εάν είναι δυνατό, και με το άτομο, το οποίο έδωσε τη μαρτυρία για τον τάφο στην Κερύνεια.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μαρτυρία αφορά Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Κερύνειας με τελικό προορισμό τα Άδανα της Τουρκίας και εκεί φέρεται να τους δολοφόνησαν άγρια και να του έθαψαν. Τουρκοκύπριος, ο οποίος βρισκόταν εκεί για να ρίξει μπετόν, ανέφερε στην «Αφρίκα» ότι το 1974 ήταν 17 ετών και ο στρατός του είχε αναθέσει, μαζί με άλλους, να ρίξουν μπετόν στον δρόμο προς το λιμάνι της Κερύνειας, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό.
Επίσης, όπως αναφέρει ανταπόκριση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο κ. Λεβέντ υποστηρίζει ότι στον κήπο της Μονής του Αποστόλου Βαρνάβα, στη Σαλαμίνα, βρίσκεται ο μεγαλύτερος ομαδικός τάφος και διερευνάται ο ισχυρισμός ότι τα λείψανα μετακινήθηκαν. Σημειώνει, δε, ότι η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, πριν από 20 χρόνια, ενδέχεται να σχετίζεται με το γεγονός ότι διερευνούσε αυτήν την υπόθεση.