Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ερντογάν και Γκιουλέν επενδύουν στο Ισλάμ στην περιοχή των Βαλκανίων

Δεύτερη επίσκεψή του στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη θεμελίωση ενός μεγάλου τζαμιού στο κέντρο των Τιράνων, για την οικοδόμηση του οποίου η τουρκική κυβέρνηση έχει διαθέσει 30 εκατ. ευρώ.

Το τζαμί, τον θεμέλιο λίθο του οποίου έβαλε ο κ. Ερντογάν μαζί με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπουγιάρ Νισάνι, πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια, και έχει προκαλέσει ένταση ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις αρχές, καθώς για την ανέγερσή του χρειάστηκε να καταστραφεί πάρκο στο κέντρο των Τιράνων.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων μια μαθήτρια τουρκικού θρησκευτικού σχολείου σηκώθηκε να απαγγείλει ένα ποίημα, αφιέρωμα στους μουσουλμάνους, που έγραψε ο Τούρκος εθνικός ποιητής, Arif Nihat Asya, ο οποίος απεβίωσε το 1975. Ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκινήθηκε τόσο πολύ από τους στίχους του ποιήματος, που δεν δίστασε μπροστά σε 8.000 ανθρώπους, που ήταν παρόντες, να βάλει τα κλάματα.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας καταφέρθηκε και κατά της "τρομοκρατικής οργάνωσης που απειλεί τη χώρα μας και λειτουργεί και στην Αλβανία", υπαινισσόμενος κατά τα φαινόμενα, την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, η οποία έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο κολεγίων και πανεπιστημίων στην Αλβανία.
Μάλιστα τέτοια τζαμιά ξεφυτρώνουν το τελευταίο διάστημα και σε περιοχές του νότου όπου διαμένουν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες.
Πέμπτη, 14 Μάιος 2015