Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Δυστυχώς πουλάμε μέχρι και ελληνικά μυαλά ακόμα

Χρυσός για τις ξένες χώρες τα ελληνικά μυαλά
Το ανθρώπινο δυναμικό που μεταναστεύει συνεισφέρει κατ' έτος 12,9 δισ. στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής, κυρίως στη Γερμανία και την Αγγλία 
Στο ασύλληπτο ποσό των 50 δισ. ευρώ αποτιμώνται οι απώλειες της χώρας μας από τη «διαρροή μυαλών»
στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπως προκύπτει από μελέτη του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού στήριξης της επιχειρηματικότητας Endeavor Greece. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι Ελληνες που έφυγαν για το εξωτερικό από το 2008 έως σήμερα υπολογίζονται σε 350.000 (σύμφωνα με την Endeavor Greece) έως 427.000 (σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος) και συνεισφέρουν ετησίως 12,9 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως, Γερμανία και Αγγλία) εκ των οποίων τα 9,1 δισ. ευρώ είναι φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με την Endeavor Greece, ιδρύτρια και αντιπρόεδρος της οποίας είναι η σύζυγος του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σήμερα το κορυφαίο εξαγόμενο «προϊόν» της χώρας μας, με αξία 12,9 δισ. ευρώ, μπροστά από τα προϊόντα πετρελαίου (7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (1,3 δισ. ευρώ), τα φάρμακα (0,7 δισ.) και το ελαιόλαδο (0,5 δισ.). Η «διαρροή μυαλών» ευνοεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τις χώρες υποδοχής, καθώς οι περισσότεροι Ελληνες που έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία οκταετία έχουν λάβει ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση και είναι ιδιαίτερα παραγωγικοί.

Οπως επισημαίνει η Endeavor Greece, το 49% των «χρυσών μυαλών» που εγκαταλείπουν την Ελλάδα είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι αναζητούν καλύτερους μισθούς, καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, ενώ το 43% είναι άνεργοι. Αλλες αιτίες της «διαρροής μυαλών» είναι η απουσία ενός ευρύτερου αναπτυξιακού πλάνου, η απουσία προοπτικής και ενός θετικού «αφηγήματος» σε επίπεδο χώρας.

Η Endeavor Greece σημειώνει ότι το ανθρώπινο δυναμικό που φεύγει από τη χώρα μπορεί να προσφέρει στην Ελλάδα τεχνογνωσία και καινοτόμες ιδέες, που θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της εγχώριας αγοράς. Για να συμβεί όμως αυτό, πρέπει να δοθεί στους νέους η δυνατότητα να απορροφηθούν σε υγιείς εταιρίες ή να δημιουργήσουν δικές τους εταιρίες στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν.