Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Σενάρια πολέμου με Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ξανά(!) τρομάζουν την ευρωπαϊκή ήπειρο

Τον Ιούνιο του 2016, διεξήχθησαν πολλές στρατιωτικές ασκήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για την επίτευξη της διαλειτουργικότητας, μεταξύ μονάδων διαφόρων εθνικοτήτων.
Οι ασκήσεις αυτές οργανώθηκαν με σενάρια πολέμου που έδειχναν τον προβληματισμό,
για τυχόν εμπλοκή με τη Ρωσία. "Αισθάνονται" ότι απειλούνται από την επιθετικότητα των Ρώσων, μετά από τα γεγονότα της Ουκρανίας.
 Άλλωστε αυτός ο προβληματισμός φάνηκε και στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής.
Από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι και όχι μόνο, χαρακτηρίζουν αυτές τις απόψεις, σαν ανυπόστατες  υπερβολές, θεωρώντας ότι αυτοί απειλούνται με τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, το οποίο δημιουργεί πολυεθνικές μονάδες μέσα στις όμορες, με τη Ρωσία, χώρες. Ποιός έχει δίκιο και ποιός ψεύδεται;   Πού άραγε οδηγεί αυτή η αντιπαράθεση;
Τα σενάρια πολέμου, περιλαμβάνουν και την χρήση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων φυσικά! Και αυτό που αξίζει κάποιος να προσέξει, είναι η τακτική χρησιμοποίηση τέτοιων μονάδων.
Διείσδυση απ' αέρος και προσβολή μονάδων Α/Α πυροβολικού, (ήταν ένα από τα σενάρια για τις ειδικές δυνάμεις) με σκοπό την "δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών" όπως συνήθως αναφέρεται στη στρατιωτική ορολογία, για την εκτέλεση ευρείας εκτέλεσης αεραποβατικών επιχειρήσεων προς ανακατάληψη εδαφών που είχαν περιέλθει σε εχθρική κατοχή, στα σύνορα μεταξύ συμμάχου και ...εχθρικής χώρας. 
Γερμανοί αλεξιπτωτιστές  σε κίνηση προς τον στόχο (Πηγή)
Σ' αυτή την άσκηση που έλαβε χώρα στο Χόχενφελς της Γερμανίας, συμμετείχε το 3ο Συγκρότημα Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, το οποίο σαν κύρια περιοχή ευθύνης έχει την Αφρική και το  31 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών, το οποίο θεωρείται κατ' εξοχήν συγκρότημα ειδικών επιχειρήσεων του γερμανικού στρατού, με αναδιοργάνωση μόλις το 2014! Η "ευρεία αεραποβατική ενέργεια" έγινε από ταξιαρχία της αμερικανικής 82 αερομεταφερόμενης Μεραρχίας η οποία όπως φαίνεται έχει τέτοιες αποστολές και στην Ευρώπη.
 
Εξαιρετική και θα έλεγα τυπική αποστολή ειδικών δυνάμεων, βγαλμένη από τον κανονισμό.
 
Μια άλλη  αεραποβατική ενέργεια, παράλληλα με  χρήση αεροκινήτων δυνάμεων, έγινε στην Πολωνία, κατά τη διάρκεια της άσκησης ANAKONDA.  Η αμερικανική 173 αεραποβατική ταξιαρχία, που ανήκει στην 82 Μεραρχία, έριξε ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών, ενώ ένα άλλο τάγμα διείσδυσε με ελικόπτερα για να καταλάβουν ένα πέρασμα, (έδαφος τακτικής σημασίας) με σκοπό να επιτρέψουν την ανεμπόδιστη προέλαση φιλίων επίγειων μηχανοκίνητων δυνάμεων για την ανακατάληψη εδαφών! Μιλάμε για ένα είδος συνένωσης δηλαδή, όπως κάποτε τον παλιό καλό καιρό κάναμε με τη 2α ΜΑΛ,  στη Μακεδονία σε παρόμοιες ασκήσεις.


Οι αεροκίνητοι, που εκτέλεσαν την επιχείρηση με το σούρουπο, το λυκόφως, όπως λέγεται πιο εξειδικευμένα, ήλθαν σε επαφή με τμήμα αναγνώρισης που παρατηρούσε τον στόχο, ένα χωριό, που είχε καταληφθεί από τον εχθρό. (στην περίπτωσή μας μια καναδική μονάδα, έπαιζε τον εχθρό). Άσκηση διπλής ενέργειας λοιπόν!
 
Ακολούθησε αγώνας σε κατοικημένο τόπο, με την υποστήριξη πυροβολικού! 
Ρεαλιστικά σενάρια, που αντανακλούν τις ..ανησυχίες, τις φοβίες, αλλά και τα ενδεχόμενα σχέδια σε περίπτωση πολέμου στην παλιά ευρωπαϊκή ήπειρο!
 
Το θέμα μας εδώ είναι ο τρόπος χρησιμοποίησης τέτοιων ειδικών μονάδων, σε συνεργασία με συμβατικές δυνάμεις, που και αυτές εξασκήθηκαν παράλληλα. Παράλληλη και ταυτόχρονη εκπαίδευση με συνδυασμό μονάδων πάσης φύσεως, για να εξετάζεται η διαλειτουργικότητα υλικών μέσων και ο συντονισμός στη διοίκηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Όχι μεμονωμένα!
 
Τα σενάρια πολέμου είναι πολλά! Κάποια, ίσως είναι πιθανά να συμβούν! Ελπίζω κανένα! Αλλά... "φύλαξε τα ρούχα σου για νάχεις τα μισά"! Εκπαίδευση κα πάλι εκπαίδευση!
Ανιχνευτής