Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Οι Τούρκοι αντιδρούν οι Έλληνες αδιαφορούν

Μεγάλος πονοκέφαλος για την Τουρκία η επίσκεψη του Πάπα
Την Κωνσταντινούπολη και τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο θα επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα ο πάπας Φραγκίσκος γεγονός το οποίο προκαλεί την οξύτατη αντίδραση αλλά και την αμηχανία της τουρκικής κυβέρνησης.
Ο πάπας "καταγγέλλεται" από (ανώνυμους) αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για "διαστροφή της πραγματικότητας σχετικά με την δήθεν ομαδική σφαγή των Αρμενίων" κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πολεμο. Συγκεκριμένα, ότι στην αντιπροσωπεία των Αρμενίων με επικεφαλής τον πατριάρχη των Αρμενίων η οποία τον επισκέφθηκε στις 2 Ιουνίου στο Βατικανό δήλωσε ότι η σφαγή αποτελεί "την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα".

"Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει κάνει γνωστές τις απόψεις του για το γεγονός και έχει εκφράσει την απογοητευσή του στην πρεσβεία του Βατικανού στην Άγκυρα" για τη στάση της Αγίας Έδρας, δήλωσε διπλωματική τουρκική πηγη.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε δεχθεί την αρμένικη πατριαρχική ομάδα επισήμως στο Βατικανό και όταν ένα μέλος της του είπε ότι είναι απόγονος θύματος της σφαγής ο πάπας απάντησε: "Η πρώτη ομαδική σφαγή, η πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα είναι αυτή των Αρμενίων". Πρόσθεσε ότι το είχε αναγνωρίσει ως "γενοκτονία" και στο παρελθόν ως καρδινάλιος στο Μπουενος Αιρες.

Τουρκικές εφημερίδες γράφουν ότι το 2006, κατά το μνημόσυνο για τα 91 χρόνια από τη σφαγή ο (τότε) καρδινάλιος Φραγκίσκος είχε καλέσει την  Τουρκία να αναγνωρίσει την "γενοκτονία" ως το "τρομερότερο έγκλημα της Οθωμανικής Τουρκίας εναντίον του αρμένικου λαού και όλης της ανθρωπότητας".

Το "βεβαρημένο παρελθόν" του πάπα Φραγκίσκου δημιουργεί πρόβλημα εθιμοτυπίας αλλά και πολιτικής για την  Άγκυρα. Επειδή ο πάπας είναι αρχηγός κράτους (του Βατικανού) θα πρέπει να του αποδοθούν οι ανάλογες τιμές και να τον υποδεχθεί αν όχι ο Τούρκος ομόλογος του, δηλαδή ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογαν, τουλάχιστον ο πρωθυπουργός Αχμετ Νταβουτογλου. Αυτό θεωρείται "πολύ βαρύ" στην  Άγκυρα. Τελικά, φαίνεται ότι το βάρος πέφτει στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκτός αν το Βατικανό δεχθεί να υποβαθμιστεί η επίσκεψη ως "ανταποδοτική στον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο", κάτι που προσπαθεί να εξασφαλίσει η Άγκυρα.