Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο μασόνος Ολάντ αθέτησε την συμφωνία του και τηρεί το ψυχροπολεμικό κλίμα

Στη φωτογραφία: Ρώσοι ναυτικοί στέκονται προσοχή μπροστά από πολεμικό πλοίο Μιστράλ σε ναυπηγείο της περιοχής Σαιν Ναζαίρ στη Δυτική Γαλλία.
Η κυβέρνηση ανέβαλλε επ' αόριστον την παράδοση των δύο πρώτων Μιστράλ στην Μόσχα εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία, για την οποία θεωρεί υπεύθυνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Η Γαλλία ότι αναβάλλει «μέχρι νεωτέρας» την παράδοση στη Ρωσία του πρώτου Μιστράλ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ολάντ «θεωρεί πως η σημερινή κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία εξακολουθεί να μην επιτρέπει» την παράδοση του πολεμικού πλοίου και «εκτιμά πως πρέπει να αναβάλει μέχρι νεωτέρας» την έγκρισή του.
Η Ρωσία δεν θα προσφύγει «προς το παρόν» στη Δικαιοσύνη εναντίον της Γαλλίας, ήταν η πρώτη αντίδραση ενός ρώσου υφυπουργού Άμυνας, του Γιούρι Μπορίσοφ. «Θα περιμένουμε υπομονετικά» δήλωσε ο Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti. «Προς το παρόν, δεν θα προβούμε σε καμία ενέργεια» πρόσθεσε.
Το πρώτο πλοίο επρόκειτο αρχικά να παραδοθεί στη Μόσχα στα μέσα Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ συμβολαίου που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2011 από τη Ρωσία και τη ναυπηγική εταιρεία DCNS επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί. Όμως ο Ολάντ, αποφάσισε στις αρχές Σεπτεμβρίου να εξαρτήσει την παράδοση των πλοίων αυτών, η οποία επικρίνεται πολύ από τις χώρες του ΝΑΤΟ και κυρίως τις ΗΠΑ, από την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες πως η κατάπαυση του πυρός που προβλέπεται από τη συμφωνία που υπογράφηκε στις 5 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ πρέπει να γίνει «πλήρως σεβαστή» στην Ουκρανία πριν προχωρήσει το Παρίσι στην παράδοση του πολεμικού πλοίου.
«Οι προϋποθέσεις για μια παράδοση δεν υπάρχουν σήμερα για προφανείς λόγους [...] Θέλουμε να επιστρέψουμε στις συμφωνίες του Μινσκ» επανέλαβε πριν από την ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Φωτογραφία: REUTERS / STEPHANE MAHE
http://www.defencenews.gr/index.php/2014-11-02-15-47-52/946-arneitai-na-paradosei-ta-mistral-i-gallia