Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Στα καλύτερα τους Η.Π.Α και Τουρκία, για να δείτε πόσο εκτεθειμένη βρίσκεται η Ελλάδα στην θέα του 'γκρίζου Αιγαίου'

'κοινό μέτωπο κατά του Άσαντ'
Συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για την εκπαίδευση 2 χιλιάδων δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού  
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν τη συμφωνία τους για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, σε τουρκικό έδαφος, περίπου 2.000 μαχητών της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.
Η εκπαίδευση των δυνάμεων του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ) θα αρχίσει μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στο κέντρο εκπαίδευσης της χωροφυλακής στο Κιρσεχίρ, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας, ανέφερε η αγγλόφωνη εφημερίδα Hurriyet Daily News, χωρίς να κατονομάζει τις πηγές της.
Την εκπαίδευση θα αναλάβουν Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματικοί, όμως το κόστος της και ο εξοπλισμός των μαχητών θα αναληφθούν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου οριστικοποιήθηκαν στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα οι επικεφαλής των στρατιωτικών επιτελείων των δύο χωρών.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να βοηθήσει στρατιωτικά τις κουρδικές δυνάμεις που υπερασπίζονται εδώ και δύο μήνες την πόλη Κομπάνι στη βόρεια Συρία, η οποία πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.).

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί άλλωστε το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα της Συρίας ως «τρομοκρατική οργάνωση» και φοβάται ότι από τη στήριξη που θα του παρείχε θα μπορούσε να επωφεληθεί το Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν (PKK).

Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η Άγκυρα επέτρεψε να περάσουν από το έδαφός της 150 Πεσμεργκά (Κούρδοι μαχητές από το Ιράκ) για να πολεμήσουν στη Συρία, ενώ έπραξε το ίδιο και για μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες.

Η Ουάσινγκτον στηρίζει ανοιχτά τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους εφοδιάζει με όπλα και πυρομαχικά.