Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Πατριάρχης Κύριλλος: Η Ορθοδοξία είναι βάση του εθνικού και πνευματικού μας πολιτισμού

  'όπου όλοι γίνονται ένα, από όλα μαζί, ως πρότυπο ανάπτυξης.'
«Ρώσος είναι αυτός που θεωρεί τον εαυτό του ότι είναι Ρώσος, που δεν έχει άλλες εθνικές προτιμήσεις, που σκέφτεται και μιλάει ρωσικά και αναγνωρίζει την Ορθοδοξία ως βάση του εθνικού και πνευματικού μας πολιτισμού, που είναι κοινός με τη μοίρα του ρωσικού λαού», έτσι καθόρισε τον Ρώσο, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών,
Κύριλλος σε φεστιβάλ της ρωσικής Εκκλησίας στη Μόσχα, που πραγματοποιήθηκε στις 11 Νοεμβρίου.
Στη γιορτή  συμμετείχαν πάνω από 400 εκπρόσωποι του κοινοβουλίου και  πολιτικών οργανώσεων της κοινωνίας από 40 ρωσικές περιφέρειες.
Ομόφωνα εγκρίθηκε κατά τη συνέλευση η «Δήλωση της ρωσικής ταυτότητας», όπου τονίσθηκε ότι :
«Ο ισχυρισμός ότι όλοι οι Ρώσοι πρέπει να αναγνωρίσουν την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη, βάσει του εθνικού τους πολιτισμού, είναι δικαιολογημένη και δίκαιη.
Η άρνηση αυτού του γεγονότος, και ακόμη περισσότερο, η αναζήτηση σε άλλες θρησκευτικές βάσεις του εθνικού πολιτισμού, δείχνουν την αποδυνάμωση της ρωσικής ταυτότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλειά της», είπε ο Πατριάρχης.
«Η μοναδικότητα της εθνογένεσης του ρωσικού λαού, είναι ότι επί πολλούς αιώνες η ρωσική ταυτότητα υιοθετήθηκε από διαφορετικές εθνικότητες, χωρίς αναγκασμό σε αφομοίωση της μιας ή της άλλης εθνικής ομάδας (στον εκρωσισμό, δηλαδή), αλλά ήταν αποτέλεσμα της ελεύθερης προσωπικής επιλογής των συγκεκριμένων ατόμων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το πεπρωμένο της Ρωσίας. Έτσι, στη σύνθεση  του ρωσικού λαού, εντάχθηκαν οι Τάταροι, οι Λιθουανοί, οι Εβραίοι, οι Πολωνοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και εκπρόσωποι άλλων εθνικοτήτων», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Ρωσικής  Ορθόδοξης Εκκλησίας στην ομιλία του τόνισε ότι «η διατήρηση  της πνευματικής και πολιτικής ενότητας της Ρωσίας θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι βασίζεται στη μοίρα του ρωσικού λαού, στην ευημερία του, την ακεραιότητά του, την ωριμότητά του και την διατήρηση της ταυτότητάς του, γιατί αν αγνοηθούν αυτά θα σημάνει την καταστροφή της χώρας», είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Επέμεινε στη διατήρηση  της  εθνικής ταυτότητας και αποκάλεσε ως νοσηρό φαινόμενο  αυτό που συμβαίνει στη Δύση με την εγκατάλειψη της πολυπολιτισμικότητας και την επικράτηση του «χωνευτηριού», όπου όλοι γίνονται ένα, από όλα μαζί, ως πρότυπο ανάπτυξης.
 
«Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα των λαών και των θρησκευτικών κοινοτήτων στην ταυτότητά τους και μέσω των στοιχείων αυτών στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Πατριάρχης της Ρωσίας.

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr