Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Με τα 'ίδια όπλα' που πολεμούν την Ρωσία τους πολεμά και ο Πούτιν

Πούτιν: Τα όπλα τα προμηθεύονται μόνοι τους!
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέρριψε τις κατηγορίες των Δυτικών για την αποστολή όπλων από τη Μόσχα προς τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας και δήλωσε ότι "τα προμηθεύονται μόνοι τους".
"Από πού προέρχονται αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα και τα συστήματα πυροβολικού;
Στον σημερινό κόσμο, οι άνθρωποι που διεξάγουν έναν αγώνα και που θεωρούν αυτόν τον αγώνα δίκαιο...βρίσκουν πάντα όπλα", δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, το περιεχόμενο της οποίας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα αρνείται τις κατηγορίες του Κιέβου και των Δυτικών ότι εξοπλίζει τους αντάρτες. Σε απάντηση, ο Πούτιν δήλωσε κατά τη συνέντευξη: "Οι ουκρανικές αρχές έχουν στείλει στρατό και χρησιμοποιούν ως και βαλλιστικούς πυραύλους. Ποιος μιλάει γι΄αυτά. Ούτε κουβέντα".
Η Ρωσία "δεν θέλει" το Κίεβο να εξουδετερώσει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους και τους αντιπολιτευόμενους " στην ανατολική Ουκρανία. "Και δεν θα το επιτρέψουμε", είπε.

Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρόκειται να αποφασίσει σήμερα την διεύρυνση των κυρώσεων κατά φιλορώσων αυτονομιστών, αλλά αυτό που κυρίως επιζητεί είναι να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι κυρώσεις αυτές θα αφορούν πρόσωπα που ανήκουν στην ιεραρχία των αυτονομιστών και θα περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Η Φεντερίκα Μογκερίνι διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις αυτές δεν αποτελούν στόχο καθαυτόν, αλλά "συνδυαζόμενες με άλλα μέτρα μπορεί να αποτελέσουν μέσο πίεσης ", ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ζητηθεί από την ουκρανική ηγεσία να ανανεώσει τη δέσμευσή της υπέρ των ματερρυθμίσεων και να δώσει ευκαιρίες για πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Μόσχα.

"Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση και όλες οι προσπάθειες της σημερινής συνόδου θα κατευθυνθούν προς την επανάληψη από την ΕΕ της έκκλησης για την ανάγκη τήρησης της εκεχειρίας και σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και για πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν την επιστροφή στις διπλωματικές συνομιλίες", είπε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Από τις 2 Νοεμβρίου και τη διεξαγωγή εκλογών στις αυτοανακηρυχθείσες αυτόνομες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, οι συγκρούσεις κλιμακώθηκαν στην περιοχή και οι δυτικές δυνάμεις κατηγορούν τη Μόσχα για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού για την ενίσχυση των ανταρτών.
http://www.onalert.gr/stories/putin-ta-opla-ta-promh8euontai-monoi-tous/38600