Ενας έξυπνος μετρητής στο ρολόι της ΔΕΗ, η στενή παρακολούθηση του τηλεφώνου, κάμερες και κοριοί, αλλά και τα «κύματά» μας μπορούν να δώσουν όλες τις πληροφορίες για εμάς. Τα Wi Fi είναι οι σύγχρονοι χαφιέδες για όσα δεν δώσαμε μόνοι μας στο Facebook.
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με ειδικά τμήματα σήμερα παρακολουθεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλα όσα διακινούνται στο Διαδίκτυο. Ενημερωτικά sites, μπλογκ, ιντερνετικές εφημερίδες και δημοσιογράφους. Το πρόγραμμα έχει την κωδική ονομασία ΔΗΜΕ. Το 2011 -σύμφωνα με έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Επικοινωνιών- υπεβλήθησαν νομίμως και εκδόθηκαν 9.726 βουλεύματα για παρακολουθήσεις υπόπτων για εγκλήματα, ληστείες, φόνους, διακίνηση ναρκωτικών.
Οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων από τα συστήματα «νομίμων συνακροάσεων» της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ αυξήθηκαν από 2.634 το 2012 σε 4.141 το 2013. Η ΕΛ.ΑΣ. και η ΕΥΠ όμως παρακολουθούν καθημερινά πάνω από 50.000 πολίτες.
Από τα στοιχεία της ΑΔΑΕ γίνεται σαφές ότι αν οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν εχθρούς της δημόσιας τάξης και κοινούς εγκληματίες, οι τράπεζες παρακολουθούν δανειολήπτες, οι ασφαλιστικές εταιρείες και φαρμακοβιομηχανίες εν δυνάμει ασθενείς -και πιθανούς νεκρούς, που δεν θέλουν να ασφαλίσουν. Οι εταιρείες πώλησης δεδομένων ενδιαφέρονται για όλους και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων για τις πολιτικές μας σκέψεις και όχι μόνον.
Πολλοί σχεδιάζουν την Κάρτα Πολίτη, με την οποία οι ίδιοι θα μεταφέρουμε τις πληροφορίες που μας αφορούν πέρα από το όνομά μας, τον τόπο γέννησης και την ομάδα αίματος. Ακόμα κι ένα χαρτονόμισμα που μεταφέρουμε είναι δυνατόν να μεταφέρει με tags πληροφορίες για εμάς, όπως πού βρισκόμαστε ή τι αγοράζουμε και ποια προϊόντα μας ενδιαφέρουν. Φυσικά ένας συνδυασμός των πληροφοριών του χαρτονομίσματος με τον κωδικό του προϊόντος αποκαλύπτει άνετα τι τρώμε, τι φοράμε, πόσα χρήματα έχουμε.
Η χρήση παλμών μπορεί να διαπεράσει τον τοίχο διαβάζοντας τα μηνύματα που επιστρέφουν από κει έπειτα από έναν «ηλεκτρονικό πυροβολισμό». Ενα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, το Cougar 20, μπορεί να ανιχνεύει την κίνηση μέσα από τους τοίχους πολύ καλύτερα από την... παραδοσιακή μέθοδο του ποτηριού και να «διαβάσει» ακόμα και την αναπνοή μας.
Το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούμε, μπορεί να δώσει πληροφορίες για εμάς ώστε να μη χρειάζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να αναλύει, όπως κάνει ακόμα, τα... σκουπίδια μας. Το τι φάγαμε, πιθανές συνήθειες, ασθένειες, ακόμα και σχισμένα έγγραφα μπορούσαν να διαβαστούν στον σκουπιδοτενεκέ.
Σχεδόν όλοι οι τρομοκράτες έχουν δώσει οι ίδιοι στοιχεία για τη ζωή και τα σχέδιά τους. Κάποιος εντοπίστηκε επειδή είχε ξεχάσει να πληρώσει τα κοινόχρηστα. Κάποιος άλλος επειδή δήλωσε το όνομα ενός άλλου στο μισθωτήριο. Το Taxis κινητοποιήθηκε για να βρεθεί μια γιάφκα.
Το μισό κατηγορητήριο για τη Χρυσή Αυγή στηρίζεται στους υπολογιστές των ηγετών της. Ενα άλλο μέρος στα κινητά και τα SMS τους. Φυσικά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωρίζει περισσότερα πράγματα για εμάς από όσα καταθέτει στο δικαστήριο, επειδή δεν θέλει να αποκαλύψει τα μέσα που χρησιμοποιεί. Ενας έξυπνος μετρητής στο ρολόι της ΔΕΗ, η στενή παρακολούθηση του τηλεφώνου, κάμερες και κοριοί, αλλά και τα «κύματά» μας μπορούν να δώσουν όλες τις πληροφορίες για εμάς.
Τα Wi Fi είναι οι σύγχρονοι χαφιέδες για όσα δεν δώσαμε μόνοι μας στο Facebook. Ο παραδοσιακός χαφιές με την εφημερίδα που κάθεται στο διπλανό τραπέζι και σηκώνεται μαζί μας ή τη στήνει έξω από το σπίτι δεν υπάρχει πια. Ούτε τα ταξί, οι ανεξήγητοι λαχειοπώλες στο δάσος και οι περιπτεράδες πληροφοριοδότες που γνωρίζουν για εμάς τι καπνίζουμε, τι αγοράζουμε και τι εφημερίδες διαβάζουμε. Κυρίως γιατί δεν διαβάζουμε πια εφημερίδες.
Ο σύγχρονος χαφιές είναι αόρατος. Κρυμμένος πίσω από καλώδια, χιλιόμετρα μακριά, ακόμα και ωκεανούς πέρα από το σπίτι μας, μελετά τα e-mail, τα SMS και τα πονηρά sites που επισκεπτόμαστε. Μπορεί και να στήνει τέτοια sites, φόρουμ και «ίντερνετ καφέ» ή να βρίσκεται πίσω από το ψευδώνυμο ενός φίλου μας στα social media. Μπορεί να μην εργάζεται για το κράτος αλλά για κάποια εμπορική εταιρεία ή για αυτές που πουλάνε πληροφορίες για εμάς.
Το γερμανικό δίκτυο Ultimaco συγκεντρώνει και αποθηκεύει 100.000 δεδομένα το δευτερόλεπτο. Η ζωή μας όλη σε ένα τσιπάκι. Είμαστε έκθετοι σε αδιάκριτους κατασκόπους που μπορεί να είναι «δημοσιογράφοι» -ρουφιάνοι και αλήτες-, δημοσκόποι, έμποροι, τράπεζες, ακόμα και αριστερά κόμματα που θέλουν να γνωρίζουν τι πιστεύουμε κι αν λέμε ψέματα στο Facebook και τις δημοσκοπήσεις.