Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Προκλητικό άρθρο με τίτλο «Ζήτω η Β. Κύπρος». «Οχι» της Λευκωσίας σε συνδιαχείριση για τα ενεργειακά

Βρυχάται τώρα και η Χουριέτ!
Νέα προκλητική επίθεση στην Κύπρο εξαπέλυσε ο τουρκικός Τύπος, με αφορμή την 31η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Χαρακτηριστικό είναι άρθρο της «Χουριέτ» με τίτλο «Ζήτω η Βόρεια Κύπρος», που απηχεί την τουρκική επιχειρηματολογία, όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο:
 «Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Β. Κύπρου το 1983 ήταν μια τακτική κίνηση των Τούρκων για να ενισχύσουν τη θέση τους στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά. Ομως, υπάρχει ένα γεγονός. Η Β. Κύπρος είναι μια από τις δύο... πραγματικότητες στο νησί. Είναι άσχετο ερώτημα να ψάχνουμε ποια είναι έγκυρη και ποια όχι. Πρέπει να αναγνωριστεί η ύπαρξη δύο δημοκρατιών, δύο λαών, δύο θρησκειών και δύο γλωσσών» αναφέρεται στο άρθρο.
 Συνεδρίαση
Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, συνεδριάζει σήμερα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, με κύριο θέμα τις προϋποθέσεις επιστροφής στις συνομιλίες, υπό το βάρος των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ. Ακόμα τρία «καυτά» θέματα θα εξεταστούν: Πρώτον, η διαχείριση της συνεχιζόμενης τουρκικής πρόκλησης, δεύτερον, η στάση της Κύπρου έναντι της Τουρκίας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (18-19 Δεκεμβρίου), με «πάγωμα» των τουρκικών διαπραγματεύσεων, και, τρίτον, υπό ποιες προϋποθέσεις το ενεργειακό μπορεί να υπεισέλθει στις συνομιλίες για το Κυπριακό, όταν αυτές επαναληφθούν.

Μέχρις ώρας, επισήμως (και διά στόματος του Νίκου Χριστοδουλίδη), η Λευκωσία απορρίπτει ακόμα και ως ιδέα τη συμπερίληψη του ενεργειακού στις διαπραγματεύσεις.
 
Οι συμφωνίες
 
Κυρίαρχη άποψη είναι ότι το ενεργειακό δεν μπορεί να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων, γιατί θέτει την Κύπρο σε ομηρία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Λευκωσία παραπέμπει σε συμφωνίες για τη διαχείριση του φυσικού πλούτου του τ. Προέδρου Χριστόφια με τους Ταλάτ και Ερογλου, που προνοούν ότι «τίποτε δεν μπορεί να συζητηθεί από τώρα μέχρι και την επίτευξη συμφωνίας»!

Αντίθετα, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι το ενεργειακό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Κυπριακού, που έχει υιοθετήσει και ο ΟΗΕ, διά του απεσταλμένου του γ.γ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε (φτάνει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα με σχετική φόρμουλα). Αυτό θα στηρίξουν και οι Ερντογάν και Νταβούτογλου στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος θα επισκεφτεί την Αγκυρα την Παρασκευή.