Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η ομολογία του φόνου

 Το Μνημόνιο στην Ελλάδα απέτυχε, λέει (τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του) ο σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ Πέτερ Μπόφινγκερ
Ο Πέτερ Μπόφινγκερ είναι μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και καθηγητής Νομισματικής Πολιτικής και Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Würzburg. Ανήκει στον στενό κύκλο των συμβούλων της Ανγκελα Μέρκελ.
Συγκαταλέγεται στους ανθρώπους που συγκαθορίζουν τις απόψεις της γερμανικής κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της χώρας του, αλλά και του συνόλου της Ε.Ε.
Βρέθηκε στη χώρα μας με σκοπό τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου του Levy Economics Institute of Bard College στην Αθήνα. Εκεί, μεταξύ πολλών άλλων, δήλωσε περί Μνημονίου:
«Το πρόγραμμα απέτυχε στο σύνολό του. Σίγουρα υπήρχε η ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα, αλλά η δόση των μέτρων λιτότητας ήταν υπερβολική. Σε καμία άλλη χώρα δεν σημειώθηκε τόσο απότομη και τόσο άγρια προσαρμογή, όπως στην Ελλάδα. Νομίζω ότι αυτό φαίνεται σήμερα. Η ελληνική οικονομία είναι σε κακή κατάσταση και πλέον η προσέγγιση που γίνεται σε άλλες χώρες είναι πολύ πιο προσεκτική. Δηλαδή προχωρά η προσαρμογή αλλά σε μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που είναι σίγουρα πιο αποτελεσματικό».
Οι παραπάνω δηλώσεις μπορούν σίγουρα να εκληφθούν ως ένα ηχηρό ράπισμα σε όλους όσοι υπερασπίζονται το Μνημόνιο ακόμα και μετά την ολοφάνερη αποτυχία του. Ο άνθρωπος που ανήκει στη λεγόμενη Επιτροπή Σοφών, που παρέχει συμβουλές στη γερμανική κυβέρνηση, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τη συμμαχία των πρόθυμων μνημονιακών ελληνοφώνων ως αντιγερμανός ή αντιμερκελικός, διότι είναι και Γερμανός και στενός συνεργάτης της Μέρκελ. Ενδέχεται η ανθρωποσφαγή που έλαβε χώρα στην Ελλάδα να φέρει και τη δική του υπογραφή και η εκ των υστέρων παραδοχή του «λάθους» να γίνεται για λόγους εντυπώσεων.
Ωστόσο, αποδεικνύει ότι το ναυάγιο της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί πλέον να συγκαλύπτεται. Μόνο εκείνοι που ισχυρίζονταν ότι... «διαπραγματεύτηκαν» ή «διαπραγματεύονται» τις δανειακές συμβάσεις έχουν αντιρρήσεις για όλα όσα παραδέχονται όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι.
Φυσικά, οι εκάστοτε «διαπραγματευτές» δεν έχουν υποχρεωθεί να κάνουν τις αβαρίες που υπέστη ο ελληνικός λαός που τους πίστεψε.
http://www.dimokratianews.gr/