Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το ΥΠΕΞ σιωπά! Απογραφή πληθυσμού made in Albania: Δηλώνεις Έλληνας; Δεν καταγράφεται η εθνικότητα!

Το φιλόδοξο εγχείρημα της Αλβανικής Κυβέρνησης για να κάνει, την πρώτη ελεύθερη απογραφή πληθυσμού όπου μεταξύ των άλλων οι πολίτες μπορούν να αυτοπροσδιοριστούν  ως προς την εθνικότητα, το θρήσκευμα και την μητρική τους γλώσσα, φαίνεται πως καταρρέει. Δεν είναι μόνο οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων που αντιτίθενται στο ερωτηματολόγιο και το νομικό πλαίσιο αλλά δεν υπάρχει και το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για κάτι τέτοιο. Για τους 15.000 απογραφείς δεν έγινε καμία εκπαίδευση και μη γνωρίζοντας οι ίδιοι τη διαδικασία, επηρεάζονται από τις διάφορες εθνικιστικές φωνές που κατέκλισαν τις αλβανικές τηλεοράσεις πριν και κατά τη διάρκεια της απογραφής (1-20 Οκτώβρη). Η μεγαλύτερη «μάχη» δίνεται στην Κορυτσά, περιοχή στην οποία οι Αλβανοί δεν μπορούν να χωνέψουν πως υπάρχουν  Έλληνες.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς απογραφέα, «τι κάνετε» όταν δηλώνουν Έλληνες»; Η νεαρή απογραφέας απάντησε απλά: «Συμπληρώνουμε απλώς το ονοματεπώνυμο και κανένα άλλο στοιχείο»!!!
Η Κορυτσά αυτή τη στιγμή θυμίζει τη Χειμάρρα του 2000, τότε που ενώ ήταν βέβαιο ότι η Αλβανική Κυβέρνηση του Φατός Νάνο δεν θα επέτρεπε τη νίκη του Βασίλη Μπολάνο - θεωρώντας ότι παραδίδει τη Χειμάρρα στους Έλληνες - ο αγώνας της Ομόνοιας, το πείσμα των Χειμαρραίων και το μαγειρεμένο έστω ποσοστού του 40%, ανάγκασε αλβανούς και ξένους να μιλούν για πρώτη φορά για την ελληνική μειονότητα της Χειμάρρας.  


Το βίντεο της αλβανικής τηλεόρασης, μπορείτε να το δείτε εδώ