Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Αυτή είναι η στρατηγική του Τούρκου. Να έχει εν καιρό ειρήνης, ένα στρατό έτοιμο εντός της Ελλάδας.

Λαθροδιακινήσεις μεταναστών μέχρι και με τουρκικά στρατιωτικά αυτοκίνητα, πολλές φορές και με τη... συνοδεία περιπόλων της γειτονικής χώρας, διαπίστωσαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ.
 Πληροφοριακό δελτίο των ελληνικών συνοριακών δυνάμεων, που στάλθηκε πριν περίπου δύο εβδομάδες στο αρχηγείο, αποκαλύπτει την ανάμιξη του τουρκικού στρατού στην προώθηση καραβανιών μεταναστών στο ελληνικό έδαφος. Τα στοιχεία ήδη εξετάζονται και από τους επιτελείς του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex, μέλη του οποίου είναι εγκατεστημένα στον Έβρο.
Έγκυρες πληροφορίες της “ΜτΚ” αναφέρουν πως το τελευταίο εικοσαήμερο έλληνες αστυνομικοί που επιτηρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιδιώκοντας την αποτροπή λαθροδιακινήσεων μεταναστών, παρατήρησαν με τις θερμικές κάμερες περίεργες κινήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 Συγκεκριμένα, σε μία περίπτωση αναφέρεται ότι από στρατιωτικό αυτοκίνητο αποβιβάστηκαν άτομα τα οποία στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον ποταμό Έβρο για να διασχίσουν τα σύνορα, θεωρώντας ότι πρόκειται για αλλοδαπούς που είχαν συνοδό τους λαθροδιακινητή. Σε περισσότερες περιπτώσεις, επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο, παρατηρήθηκε ότι καραβάνια μεταναστών, που έχουν επικεφαλής παράνομους διακινητές, συναντήθηκαν με τουρκικές στρατιωτικές περιπόλους, και αφού ο διακινητής συνομίλησε με τους στρατιώτες, συνέχισε την πορεία του προς τη μεθόριο.
Οι έλληνες αστυνομικοί που αναφέρουν τα περιστατικά στο συγκεκριμένο έγγραφο, το οποίο έχει σταλεί στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, υπογραμμίζουν ότι η συμβολή μελών του τουρκικού στρατού στις λαθροδιακινήσεις μεταναστών έχουν επισημανθεί στους αξιωματούχους του Frontex, χωρίς μάλιστα να αποκλείουν ότι και οι ίδιοι έχουν παρατηρήσει ανάλογα φαινόμενα. “Τέτοια περιστατικά παρατηρούνταν πριν από δύο χρόνια, όταν είχαμε εντοπίσει εμπλοκή στρατιωτικών της Τουρκίας στις διακινήσεις και το αναφέραμε. Ωστόσο, ύστερα από την εγκατάσταση της δύναμης του Frontex αλλά και της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με την τουρκική αστυνομία, δεν είχαν επαναληφθεί”, επιβεβαίωσε στη “ΜτΚ” αξιωματικός της ΕΛΑΣ στα σύνορα. “Όταν βλέπουμε ότι η περίπολος του τουρκικού στρατού σχεδόν αδιαφορεί όταν μπροστά της περνάει μία ομάδα μεταναστών, επισημαίνουμε ότι παρατηρούμε μία αδράνεια στην καταπολέμηση του φαινομένου από τη γειτονική πλευρά”, συμπλήρωσε.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τέτοια περιστατικά έχουν τεθεί υπόψη των τούρκων αστυνομικών οι οποίοι εκπροσωπούν τις αρχές της χώρας τους στο “σημείο επαφής” που έχει εγκαινιαστεί μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ανταλλάσσονται απόψεις σε τακτική βάση για την αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών και ειδικά των λαθροδιακινητών. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως η τουρκική αστυνομία παραπέμπει τις υποθέσεις τόσο στον τουρκικό στρατό όσο και στη στρατοχωροφυλακή της γειτονικής χώρας, που είναι οι αρμόδιες αρχές επιτήρησης των συνόρων. Μάλιστα, περιστατικά διακίνησης στα οποία έχει εντοπιστεί συμμετοχή τούρκων στρατιωτών έχουν αναφερθεί την ίδια στιγμή στην “ομάδα επαφής” της γειτονικής χώρας, αλλά δεν αντιμετωπίστηκαν, επειδή οι γείτονες αστυνομικοί θεωρούν εαυτούς αναρμόδιους.
Είναι ενδεικτικό, στο πλαίσιο της προσπάθειας συνεννόησης που επιδιώκεται από τις ελληνικές αρχές, ότι προτάθηκε η συμμετοχή στις “συναντήσεις επαφής” εκπροσώπων του τουρκικού στρατού αλλά και της στρατοχωροφυλακής. “Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να θέσουμε τα ζητήματα που προκύπτουν για να αντιμετωπιστούν, αλλά και να βρεθούν προ των ευθυνών τους”, υποστηρίζουν έλληνες αστυνομικοί. Το αίτημα μάλιστα ενισχύεται και από την πλευρά των αξιωματούχων του Frontex, που αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο την ολιγωρία των τουρκικών αρχών σχετικά με την αντιμετώπιση των κυμάτων μεταναστών.
Αυξάνονται οι εισροές
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις συνοριακές δυνάμεις, με την παράλληλη ενεργοποίηση ευρωπαίων συνοριοφυλάκων του Frontex, και φέτος παρατηρήθηκε αύξηση στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα. Μάλιστα, μετά τις εξαγγελίες για την εγκατάσταση του φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, οι διακινητές οδηγούν τους αλλοδαπούς στα “περάσματα” του ποταμού Έβρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ από τις καταγραφές που έκαναν οι αστυνομικές διευθύνσεις Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης, το πρώτο εννιάμηνο του έτους πέρασαν από τα σύνορα 35.545 αλλοδαποί, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 13,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, όταν εντοπίστηκαν στις ίδιες περιοχές 31.314 αλλοδαποί.
Αυτό που παρατηρείται στις μεταναστευτικές ροές είναι μία μετατόπιση της λαθροδιακίνησης νοτιότερα του νομού Έβρου και όχι πλέον στο τμήμα των χερσαίων συνόρων. Συγκεκριμένα, στο ίδιο χρονικό διάστημα φέτος πέρασαν από την περιοχή της Ορεστιάδας 17.829 μετανάστες, όταν το πρώτο εννιάμηνο του 2010 είχαν περάσει από την ίδια περιοχή 25.827 αλλοδαποί, γι’ αυτό παρατηρείται μείωση της τάξης του 44,8%. Αντίθετα, αύξηση της τάξης του 224,8% παρατηρήθηκε στις μεταναστευτικές ροές από την περιοχή που καλύπτει η αστυνομική διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των ποτάμιων συνόρων. Συγκεκριμένα, ενώ πέρσι είχαν εντοπιστεί μόλις 5.487 μετανάστες, φέτος ο αριθμός αυτός εκτοξεύτηκε στους 17.716.
Του Κώστα Καντούρη
Πηγή: "Μακεδονία", makthes.gr