Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Αιγύπτιος blogger με ισραηλινό-σιωνιστικό φρόνημα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι και στην Ελλάδα, αλλα δυστυχώς δεν πάνε φυλακή.

Η αιτία ήταν μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα του όπου κατηγορεί τον στρατό της Αιγύπτου για προδοσία και αμφισβητεί τη στρατιωτική θητεία. Ο 26χρονος Σανάντ, απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής, έχει αναπτύξει αντιμιλιταριστική και πολιτική δράση από το 2005 και αρνείται τη στρατιωτική θητεία δηλώνοντας αντιρρησίας συνείδησης.
Η δράση του είναι αρκετά αμφιλεγόμενη στην Αίγυπτο καθώς είναι ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 είχε ανεβάσει βίντεο στο you tube όπου καλούσε τους «ισραηλινούς του φίλους να υποστηρίξουν την επανάσταση στην Αίγυπτο».
Η Διεθνής Αμνηστία και η οργάνωση Human Rights Watch κατήγγειλαν την καταδίκη του Σανάντ ως κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του. Με ανακοίνωση της η Διεθνής Αμνηστία, δηλώνει πως ο 26χρονος πρέπει να θεωρηθεί αντιρρησίας συνείδησης και η δίκη του από στρατιωτικό δικαστήριο είναι παράνομη και καταχρηστική.
Η περίπτωση του Σανάντ οδήγησε σε διαμαρτυρίες τόσο στην Αίγυπτο όσο και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς από την αρχή του χρόνου περισσότεροι από 12.000 πολίτες έχουν δικαστεί από στρατιωτικά δικαστήρια παρά τις επιβεβαιώσεις του εκπρόσωπου του στρατού για την κατάργηση τους.
Η νομοθεσία δεν επιτρέπει τις εφέσεις των αποφάσεων των στρατιωτικών δικαστηρίων με βάση τα στοιχεία, καθιστώντας έτσι τις καταδίκες πολιτών παράνομες καθώς τους στερεί το δικαίωμα της δίκαιης δίκης και της έφεσης.
Ο Σανάντ κατηγόρησε τον Στρατό για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και χαρακτήρισε τις αρχές της χώρας ως δολοφόνους. Μπροστά στη διεθνή κατακραυγή το Ανώτατο Συμβούλιο του Στρατού αποφάσισε να επανεξετάσει την καταδίκη του Σανάντ, δηλώνοντας όμως πως και η νέα δίκη θα διεξαχθεί από στρατιωτικό δικαστήριο.
Ο 26χρονος, που διανύει ήδη την 58η ημέρα απεργίας πείνας και παράλληλα αντιμετωπίζει καρδιακό πρόβλημα, δήλωσε πως προτιμά να πεθάνει παρά να δικαστεί ξανά από στρατιωτικό δικαστήριο.. Η οικογένεια του έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία του, καθώς το αίτημα τους για αποφυλάκιση μέχρι τη νέα δική, ώστε να νοσηλευθεί ο Σανάντ, δεν έγινε δεκτό.
Η νέα δίκη ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου ερήμην του 26χρονου με την οικογένεια και τους δικηγόρους του να αρνούνται να συμμετάσχουν ενώ ο ίδιος ο Σανάντ συνεχίζει την απεργία πείνας στις φυλακές.
Η καταδίκη του Σανάντ θυμίζει έντονα την περίπτωση του μπλογκερ Καρήμ Αμέρ, ο οποίος καταδικάστηκε το 2007 από το καθεστώς Μουμπάρακ σε 4 έτη φυλάκισης εξαιτίας της κριτικής που είχε ασκήσει από την ιστοσελίδα του στην κυβέρνηση.
Εκπρόσωποι οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν τώρα φόβους πως η στρατιωτική κυβέρνηση χρησιμοποιεί την καταδίκη του Σανάντ για να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα εναντίον όλων όσων ασκούν κριτική στις μεθόδους του καθεστώτος.
Αυτό όμως που φαίνεται πως διαφεύγει της προσοχής των στρατιωτικών είναι πως καταδικάζοντας τον 26χρονο μπλόγκερ, δημιούργησαν έναν νέο ήρωα στην αιγυπτιακή κοινωνία που απαιτεί πλέον ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και περισσότερη δημοκρατία.
Περιπτώσεις όπως του Σανάντ θα είναι μια καλή δοκιμασία για το πόσο αποφασισμένη είναι τελικά η στρατιωτική ηγεσία να τηρήσει αυτά που υποσχέθηκε όταν ξέσπασε η Επανάσταση.
Της Φραγκίσκα Μεγαλούδη