Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Για πάρτε μερικά μαθήματα στρατιωτικής πειθαρχίας που τόσο λείπουν από το ελληνικό στράτευμα…

Η εφημερίδα Φιλελεύθερος δημοσιοποίησε τη διαταγή του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση που εστάλη στις Διοικήσεις όλων των Μονάδων και Σχηματισμών της ΕΦ στα τέλη Σεπτεμβρίου με κεντρικό άξονα ζητήματα πειθαρχίας στο στράτευμα. Αυτούσια η γραπτή διαταγή του Α/ΓΕΕΦ έχει ως εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι, σε ενημερώσεις που πραγματοποιήθηκαν ενώπιον της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας, όπου παρευρίσκονταν όλοι οι ιεραρχικά προϊστάμενοι των παρόντων στελεχών, διαπιστώθηκαν, τα παρακάτω: α. Μετά το πέρας της ενημέρωσης, στελέχη τα οποία ρωτήθηκαν για συγκεκριμένα θέματα και ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις και θέσεις του Διοικητή τους, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει προηγουμένως σχετική έγκριση, σχολίαζαν ή εξέφραζαν προσωπικές τους απόψεις.β. Σε αποφάσεις που είχαν ήδη ληφθεί για συγκεκριμένα θέματα, αντί να εισηγηθούν τον καλύτερο τρόπο υλοποίησης της απόφασης, με τις προσωπικές τους απόψεις αμφισβητούσαν, εξέφραζαν διαφορετική άποψη ή και σχολίαζαν αυτές κατά τρόπο ανεπίτρεπτο.

Τα ανωτέρω είναι αντίθετα με κάθε αρχή στρατιωτικής αγωγής και δεοντολογίας και έχουν σαν αποτέλεσμα τη διασάλευση της πειθαρχίας και την έλλειψη ομαλής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης, προκαλώντας έτσι αλυσιδωτά σοβαρά προβλήματα στην απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου και της αποστολής της ΕΦ. Το κάθε στέλεχος, ανάλογα με το βαθμό και τη θέση του, έχει την υποχρέωση και οφείλει εκ καθήκοντος, να εισηγείται στον άμεσα προϊστάμενο του (και μάλιστα αληθινά, στρατιωτικά, χωρίς αναστολές και χωρίς ιδιοτέλεια), οτιδήποτε έχει σχέση με τα θέματα της αρμοδιότητας του και όχι επί παντός επιστητού. Από τη στιγμή που έχει ληφθεί απόφαση από τον Διοικητή – Διευθυντή που έχει το δικαίωμα και τη δικαιοδοσία προς τούτο, το στέλεχος, έχει καθήκον και οφείλει να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την υλοποίηση της εν λόγω απόφασης, έστω και αν διαφωνεί με αυτή. Αυτό είναι πλαίσιο στρατιωτικής δεοντολογίας, «στρατιωτικού πολιτισμού» και αρχών λειτουργίας των ΕΔ.
Οι Διοικήσεις όλων των κλιμακίων, να λάβουν σοβαρά υπόψη τα διαλαμβανόμενα και το πνεύμα της παρούσας και αφενός να εμφυσήσουν τη στρατιωτική δεοντολογία και αγωγή στους υφισταμένους τους, με σκοπό την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και πλήρους εμπιστοσύνης στην Ιεραρχία σε όλα τα επίπεδα, αφετέρου δε, να ελέγξουν την υλοποίηση. Επισημαίνεται ότι, οποιαδήποτε μελλοντική παρέκκλιση η οποία καταλύει την πειθαρχία και τη στρατιωτική δεοντολογία, δεν θα τύχει καμιάς ανοχής».