Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 4.577 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ


Εκδίωξη χιλιάδων Παλαιστινίων από την Ανατ. Ιερουσαλήμ .Στη διάρκεια του 2008 το Ισραήλ αφαίρεσε την ιδιότητα του κατοίκου της Ιερουσαλήμ από 4.577 Παλαιστίνιους, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του εβραϊκού κράτους, αποκάλυψε σήμερα μία ισραηλινή οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Τη δημογραφική αλλοίωση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με την εκδίωξη αριθμού ρεκόρ Παλαιστινίων το 2008 καταγγέλλει ισραηλινή οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη. «Η ανάκληση της ιδιότητας του κατοίκου (της Ιερουσαλήμ) προσέλαβε τρομακτικές διαστάσεις», εξήγησε η Ντάλια Κερστάιν, διευθύντρια του Κέντρου HaMoked για την Υπεράσπιση του Ατόμου.Στατιστικές του υπουργείου Εσωτερικών που επικαλείται η οργάνωση δείχνουν ότι το 2008 ανακλήθηκε η ιδιότητα του κατοίκου της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από 4.577 Παλαιστίνιους, αριθμός που υπερβαίνει το ήμισυ του συνόλου ανάλογων περιπτώσεων τα τελευταία 40 χρόνια.
Τα Ηνωμένα Έθνη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρίνει την πολιτική που ακολουθεί το Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και περιλαμβάνει την εκδίωξη Παλαιστινίων από κατοικίες των οποίων δεν μπορούν να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες, την κατεδάφιση κτισμάτων που ανεγέρθηκαν χωρίς ισραηλινές άδειες και την επέκταση των εβραϊκών οικισμών σε εδάφη που κατακτήθηκαν από τον πόλεμο του 1967 και εντεύθεν.
Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι σκοπός του Ισραήλ είναι να εκδιώξει όσο γίνεται περισότερους παλαιστίνιους κατοίκους από την Ανατολική Ιερουσαλήμ για να μειώσει την παρουσία τους στις αντολικές συνοικίες της ιερής πόλης και να υπονομεύσει τον αγώνα τους για την ανακήρυξη του ανατολικού τομέα ως προτεύουσας του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

«Η εκστρατεία του υπουργείου Εσωτερικών το 2008 αποτελεί ένα μόνο τμήμα μιας γενικής πολιτικής, σκοπός της οποίας είναι ο περιορισμός του παλαιστινιακού πληθυσμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής πληθυσμιακής υπεροχής στην Ιερουσαλήμ, το μέλλον της οποίας υποτίθεται πως θα καθοριστεί μέσω διαπραγματεύσεων», εξηγεί η Κερστάιν.

«Οι Παλαιστίνιοι είναι αυτόχθονες σ' αυτή την πόλη, όχι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα», τονίζει.
Σήμερα ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ περίπου 250.000 Παλαιστίνιοι και 200.000 Ισραηλινοί. Η ισραηλινή κυβέρνηση του Μπένιαμιν Νετανιάχου απορρίπτει κάθε συζήτηση για τη διαίρεση της πόλης και το μοίρασμά της ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.
www.kathimerini.gr