Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Σ.Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ θέλουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη όπως ο Χίτλερ»


 Ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι θέλουν να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη όπως παλαιότερα επιχείρησαν να το κάνουν ο μέγας Ναπολέων και ο Χίτλερ.

Είναι η πρώτη φορά που ο Ρώσος ΥΠΕΞ παρομοιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με ολοκληρωτικά καθεστώτα του παρελθόντος.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, παίρνοντας εντολές από τους Αμερικανούς», τονίζοντας πάντως πως «είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία» και κάνοντας παράλληλα επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτές είναι που «επιβάλλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της περιοχής».

«Οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν την Ευρώπη, όπως ο Χίτλερ και ο Ναπολέων», είπε επίσης ο Λαβρόφ, καλώντας τους «φίλους μας από τη Δύση να ηρεμήσουν. Διαπραγμάτευση θα γίνει, αλλά σε ισότιμη βάση. Οι ρωσικές απαιτήσεις είναι ελάχιστες».


«Η κατάσταση μού θυμίζει το Χόλιγουντ. Το απόλυτο κακό είναι εναντίον του απόλυτου καλού, και το καλό είναι με τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας», πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και ανέφερε ότι πυρηνικός πόλεμος «είναι στα μυαλά της Δύσης, όχι των Ρώσων».


Ο Λαβρόφ επανέλαβε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία μετείχαν και δυτικοί δημοσιογράφοι, ότι στόχος της Ρωσίας είναι η «αποστρατιωτικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας και ότι «ο ουκρανικός λαός έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλου, πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα «ψέματα της Ρωσίας» αναφορικά με τους αμάχους που σκοτώνονται από τις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, ο Λαβρόφ ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στις ανατολικές περιοχές της χώρας είναι «πλιατσικολόγοι» και ότι «οι νεοναζί» στην Ουκρανία είναι «οι πραγματικοί δολοφόνοι».

Είπε επίσης ότι «έχουμε δώσει αυστηρές εντολές στους αξιωματικούς μας να μη χτυπούν αμάχους» και παραδέχθηκε ότι «απώλειες υπήρξαν και στις ρωσικές μονάδες, αλλά τα πράγματα εξελίσσονται βάσει των σχεδιασμών μας, δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι νεοναζί, ο Λαβρόφ είπε ότι ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που δεν αναγνωρίζει τους ρωσόφωνους ως «γηγενείς» στην Ουκρανία, πράγμα που τους απαγορεύει να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους.

«Αφιερώστε μισή ώρα για να διαβάσετε τις επίσημες πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών», είπε.

«Πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι σωστές. Είναι φυσικά θλιβερό που πεθαίνουν άμαχοι. Δεν θέλουμε τον φόνο κανενός αμάχου. Στο Ιράκ, τη Λιβύη ο όρος “παράπλευρες απώλειες” εφευρέθηκε από τους Δυτικούς. Εκεί ήταν εκατοντάδες χιλιάδες μεταξύ των αμάχων».

«Ναι, αλλά εσείς εισβάλατε» είπε ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ:

-Κοιτάξτε, αυτό που κάνουμε τώρα είναι σόου. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να έχουν κι αυτοί συνείδηση. Σας καλώ να θυμηθείτε πώς αντιδράσατε όταν χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την οκταετία στο Ντονμπάς και δεν μιλήσατε.

Στην ερώτηση αν το σχέδιο της Μόσχας είναι να επαναφέρει τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στην εξουσία στο Κίεβο, ο Λαβρόφ απάντησε ότι ο Πούτιν θέλει οι Ουκρανοί να λαμβάνουν μόνοι τους τις αποφάσεις τους.

Το αίμα ενός παιδιού στην Ουκρανία που σκοτώθηκε στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής είναι «στα χέρια σας», σχολίασε δημοσιογράφος. Και ο Λαβρόφ απάντησε ότι «γυναίκες παιδιά και ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν κατά χιλιάδες» στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας μεταξύ του 2014 και του 2022, πριν από την έναρξη της ρωσικής «επιχείρησης».

«Είστε έτοιμοι να διαπραγματευτείτε με τον Ζελένσκι; Θα καταλάβετε όλη την Ουκρανία;», τον ρώτησε δημοσιογράφος.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε», απάντησε ο Λαβρόφ.«Όταν είπε ο Ζελένσκι ναι, ο Πούτιν ανταποκρίθηκε αμέσως. Μετά άλλαξε γνώμη, αλλά αργότερα μετέβαλε και πάλι τη γνώμη του. Παρ' όλες αυτές τις παλινωδίες, θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις, αλλά και την επιχείρηση για την καταστροφή υποδομών στην Ουκρανία που απειλούν τη ρωσική ασφάλεια. Ακόμη κι αν υπογραφεί κείμενο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, θα έχουν προχωρήσει οι στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε και για το ΝΑΤΟ και την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. «Η Ουκρανία έχει μια αχαλίνωτη επιθυμία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά δείχνει απροθυμία να επιτελεί τις υποχρεώσεις της. Δεν θα επιτρέψουμε την οποιαδήποτε απειλή κατά της ρωσικής ομοσπονδίας», είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

«Δεν είναι δυνατόν να γίνει είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ χωρίς να απειλείται η Ρωσία. Δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αποτελεί κυρίαρχο παίκτη», είπε επίσης ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι «είμαστε ακόμα ανοιχτοί σε διάλογο με τις ΗΠΑ».

https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/916704_slabrof-oi-ipa-theloyn-na-kyriarhisoyn-stin-eyropi-opos-o-hitler