Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Ο «μαύρος ήλιος» λάμπει στην Ουκρανία




Το ναζιστικό σύμβολο στις στολές ορισμένων Ουκρανών στρατιωτών, το οποίο μάλιστα δημοσιεύθηκε από το ΝΑΤΟ, έδωσε κατά τύχη μια συμβολική εξήγηση για την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας από τον Πούτιν, γράφει η σερβική Politika.

Μια λεπτομέρεια σχετικά με τις στολές των Ουκρανών στρατιωτών, δυσδιάκριτη και αναγνωρίσιμη μόνο σε όσους γνωρίζουν το θέμα, ξεκίνησε πρόσφατα μια διαμάχη στα κοινωνικά δίκτυα και στη συνέχεια στα μέσα ενημέρωσης, εάν ο ουκρανικός στρατός πρέπει να αποναζιστικοποιηθεί, όπως απαιτεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Χάρη στις φωτογραφίες των Ουκρανών στρατιωτών με το σύμβολο «μαύρος ήλιος», που άρχισαν να εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και το ΝΑΤΟ είναι υπεύθυνο για τη δημοσίευση μιας από αυτές, ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με τη χρήση αυτού του ναζιστικού συμβόλου και πώς εμφανίστηκε στο στολές Ουκρανών στρατιωτών.

Έτσι, τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο στόχος του Πούτιν να αποναζιστικοποιήσει τον ουκρανικό στρατό έλαβε τη συγκεκριμένη εξήγηση.

Θέλοντας να συγχαρεί γυναίκες από την Ουκρανία για τις 8 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ένα κολάζ με φωτογραφίες γυναικών που κάνουν διάφορες δουλειές.

Μια φωτογραφία δείχνει ένα κορίτσι που φορά το σύμβολο του «μαύρου ήλιου», του «ηλιακού τροχού», που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί και οι Σατανιστές σε ορισμένες από τις τελετουργίες τους.

Αποτελείται από δύο κύκλους στους οποίους δώδεκα σύμβολα των ακτίνων του ήλιου είναι συμμετρικά διατεταγμένα, παρόμοια με τα σύμβολα που χρησιμοποιεί το SS στο λογότυπό του.

Καθώς οι χρήστες αντέδρασαν στο «Twitter», προειδοποιώντας ότι ήταν σύμβολο των Ναζί, το ΝΑΤΟ αφαίρεσε το tweet από τον λογαριασμό του.

Ένας εκπρόσωπος της συμμαχίας είπε στο BBC, το οποίο ήταν το πρώτο που δημοσίευσε την είδηση, ότι η δημοσίευση με τη φωτογραφία, η οποία ελήφθη από τα αρχεία ενός διεθνούς οργανισμού, αφαιρέθηκε όταν συνειδητοποίησαν ότι «περιέχει ένα σύμβολο που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ως επίσημο».

Σε μια άλλη φωτογραφία, που τραβήχτηκε από την Ουκρανή φωτορεπόρτερ Αναστασία Βλάσοβα και δημοσιεύτηκε στο Getty Images στο Twitter, το σύμβολο του «μαύρου ήλιου» φαίνεται στον εξοπλισμό ενός Ουκρανού στρατιώτη που βοηθά στην εκκένωση αμάχων κοντά στο Κίεβο.

Το βρετανικό πρακτορείο γράφει ότι το σύμβολο χρησιμοποιείται σε διαφορετικές εκδοχές από διαφορετικούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους οι αρχαίες σκανδιναβικές και κελτικές κοινότητες.

Ανέφερε επίσης την αντισημιτική οργάνωση ADL που είπε ότι δεν πρέπει αμέσως να υποτεθεί ότι το σύμβολο σημαίνει απαραίτητα ρατσισμό ή «λευκή υπεροχή», αλλά ότι ο «μαύρος ήλιος» είναι ένα από τα πολλά ευρωπαϊκά σύμβολα που υιοθέτησαν οι Ναζί σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια εξιδανικευμένη Άρια φυλή.

Το BBC επικαλείται επίσης μια έκθεση της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Freedom House, η οποία αναφέρει ότι ο «μαύρος ήλιος» χρησιμοποιείται συχνά στην Ουκρανία ως σύμβολο της ακροδεξιάς ιδεολογίας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των στρατιωτικών διακριτικών του τάγματος Αζόφ, ένα εθνικιστικό τάγμα που πολεμά φιλορωσικές αυτονομιστικές ομάδες στα ανατολικά της χώρας».



Στη Μαριούπολη, μέλη των ρωσικών δυνάμεων εξετάζουν πολίτες σε αναζήτηση νεοναζιστικών τατουάζ


Αυτό το τάγμα αρχικά αποτελούνταν από εθελοντικές ακραίες δυνάμεις, αλλά αργότερα συμπεριλήφθηκε στην τακτική σύνθεση του ουκρανικού στρατού, και λαμβάνει διαταγές από τον διοικητή της Εθνικής Φρουράς.


Το σύμβολο του «μαύρου ήλιου» χρησιμοποιείται από νεοφασίστες, νεοναζί, ακροδεξιές οργανώσεις και μέλη ομάδων και κινημάτων που πιστεύουν ότι η λευκή φυλή είναι ανώτερη και η μόνη άξια επιβίωσης.

Το σύμβολο εμφανίζεται συχνά στις σημαίες τους, στα μπλουζάκια, στις αφίσες, στις ιστοσελίδες και σε εξτρεμιστικές εκδόσεις που σχετίζονται με τέτοιες ομάδες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι σύγχρονες ακροδεξιές ομάδες αποκαλούν συχνά αυτό το σύμβολο «ηλιακού τροχού».

Η ιστορία λέει ότι ο Χάινριχ Χίμλερ -διοικητής μονάδων SS και ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Ναζιστική Γερμανία, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την καθοδήγηση της εφαρμογής της «τελικής λύσης στο εβραϊκό ζήτημα» - άξιζε την εισαγωγή αυτού του συμβόλου ως Ναζί.

Το 1933, αγόρασε το κάστρο ‘Wevelsburg’ κοντά στο Πάντερμπορν στη Γερμανία για να το κάνει αποκλειστικό κέντρο των SS.

Ο Χίμλερ διέταξε να επεκταθεί το κάστρο και να ξαναχτιστεί για τελετουργικούς σκοπούς. Εκείνη την εποχή, αυτό το σύμβολο με τις 12 σκούρο πράσινο γρανίτη «ακτίνες του ήλιου» κατασκευάστηκε στο λευκό μαρμάρινο δάπεδο του «Γενικού Μεγάρου», όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στο λογότυπο των SS.


Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολυάριθμες ομάδες και άτομα της ακροδεξιάς χρησιμοποίησαν αυτό το σύμβολο στην προπαγάνδα τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο τρομοκράτης Brenton Tarant, ο οποίος το 2019 επιτέθηκε σε έναν πιστό σε τζαμί στην αυστραλιανή πόλη Κράιστσερτς, σκοτώνοντας 51 ανθρώπους και τραυματίζοντας 40.

--

The Hellenic Information Team





© Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος Ἐχέδωρος