Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Εισβολή στην Ουκρανία: Οι οικονομικές απώλειες ξεπερνούν τα 560 δισ. δολάρια - Η Ελλάδα είχε το 2020 χρέος με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 216%, στα 365 δισ. ευρώ!


 Απλώς για να καταλάβουμε μέσα απο ένα μέτρο σύγκρισης την πολιτική ζημιά των κυβερνήσεων στο βάθος των δεκαετιών! Έχουμε έναν πόλεμο ισάξιο της Ουκρανίας σύμφωνα με βάση και τα μεγέθη των κρατών αυτών...

Ακολουθούν τα δημοσιεύματα:


Εισβολή στην Ουκρανία: Οι οικονομικές απώλειες ξεπερνούν τα 560 δισ. δολάρια

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και απώλειες στην οικονομική ανάπτυξη – Έχουν καταστραφεί 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και 10 εκατομμύρια τ.μ. κατοικιών

Τεράστιες είναι οι μέχρι στιγμής οικονομικές απώλειες που βιώνει η Ουκρανία μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.


Σύμφωνα με την Ουκρανή υπουργό Οικονομικών Γιούλια Σβιριντένκο, ο πόλεμος έχει κοστίσει στη χώρα της 564,9 δισεκατομμύρια δολάρια (514 δισ ευρώ) σε ό,τι αφορά καταστροφές στις υποδομές, απώλειες σε οικονομική ανάπτυξη και σε άλλους παράγοντες.

Σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο η υπουργός ανέφερε ότι οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία έχουν προκαλέσει καταστροφές σε 8.000 χιλιόμετρα οδικού δικτύου και σε δέκα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κατοικιών.

https://www.protothema.gr/world/article/1226746/eisvoli-stin-oukrania-oi-oikonomikes-apoleies-xepernoun-ta-560-dis-dolaria/

IIF: Η Ελλάδα στις πιο υπερχρεωμένες χώρες το 2020


Σε επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε το παγκόσμιο χρέος το 2020, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία αύξησε το δημόσιο χρέος στην προσπάθεια των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ενώ από την άλλη συρρίκνωσε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική παραγωγή σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).

Η Ελλάδα το 2020 ήταν από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες, καθώς το ποσοστό του χρέους της επί του ΑΕΠ έκανε άλμα 50% φέρνοντας την στην τρίτη θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους της, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 216%, στα 365 δισ. ευρώ.

iif-i-ellada-stis-pio-yperchreomenes-chores-to-20200

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του IIF, το παγκόσμιο χρέος κατά την περυσινή χρονιά αυξήθηκε κατά 24 τρισ. δολάρια, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό στα 281 τρισ. δολάρια. Την ίδια ώρα το ποσοστό του παγκόσμιου χρέους έναντι του παγκόσμιου ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 355%, κάνοντας άλμα κατά 35 εκατοστιαίες μονάδες, το οποίο επίσης συνιστά ρεκόρ. Το 2008 και το 2009 τις χρόνιες της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το ποσοστό του παγκόσμιου χρέους επί του παγκόσμιου ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 10% και 15% αντίστοιχα.

iif-i-ellada-stis-pio-yperchreomenes-chores-to-20201

Στην Ευρώπη η αύξηση του χρέους ήταν δραστική, με την Ελλάδα να βρίσκεται πίσω από τις Γαλλία και Ισπανία, στις τρεις πρώτες χώρες που το χρέος τους σε σχέση με το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 50%.

Η Ελλάδα επίσης στο δελτίο του IIF συγκαταλέγεται μαζί με τις Ισπανία, Βρετανία και Καναδά, στις χώρες στις οποίες οι κυβερνήσεις τους δανείσθηκαν πολύ.

Το IIF στο δελτίο του μεταξύ άλλων τονίζει ότια από τα 24 τρισ. δολάρια, το ήμισυ εξ αυτών αφορά το χρέος των κυβερνήσεων, ενώ οι πολυεθνικές, οι τράπεζες και τα νοικοκυριά, προσέθεσαν στο παγκόσμιο χρέος 5,4 τρισ. δολάρια, 3,9 τρισ. δολάρια και 2,6 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.

«Αναμένουμε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10 τρισ. δολάρια φέτος και θα ξεπεράσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια», αναφέρεται στο δελτίο, προσθέτοντας ότι η απόσυρση της κρατικής στήριξης θα μπορούσε να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη από ό, τι ήταν μετά την οικονομική κρίση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

https://www.moneyreview.gr/business-and-finance/international/18645/iif-i-ellada-stis-pio-yperchreomenes-chores-to-2020/