Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

«Οι γενίτσαροι της ΕΕ» που λένε «πρώτα Ευρωπαίος και μετά Έλληνας»-Δρ Δημ. Σταθακόπουλος


O Δρ Δημ. Σταθακόπουλος γράφει στη προσωπική του σελίδα στο facebook για τους γενίτσαρους «τότε και τώρα»…Τότε για όσους έλεγαν «πρώτα Οθωμανός και μετά Έλληνας» και τώρα για όσους λένε «πρώτα Ευρωπαίος και μετά Έλληνας»

Γράφει:

Κλείνοντας η επετειακή μέρα,  θέτω το δημόσιο ερώτημα , που δεν έχω ακούσει να τίθεται και επομένως δεν έχει απαντηθεί, (αφού δεν έχει τεθεί, πως άραγε θα απαντηθεί  ;  ) : 

*Αφού οι μητέρες των σουλτάνων ,  ήταν κυρίως μη Τουρκάλες. 

**Αφού οι σουλτάνοι, ήταν κυρίως διγενείς ( μητέρα άλλης καταγωγής,  πατέρας  εκ του οίκου του Osman Gazi) , άρα μη “καθαροί” Τούρκοι .

*** Αφού οι γενίτσαροι ( οι ειδικές δυνάμεις της εποχής) , ήταν εξισλαμισθέντες νέοι ( πλην Βοσνίων γενιτσάρων που ήταν  έτσι και αλλιώς μουσουλμάνοι)

**** Αφού οι περισσότεροι αξιωματούχοι,  πασάδες,  μπέηδες,  βοεβόδες κ.ά, ήταν μη  Τούρκοι ( Τουρκομάνοι), αλλά γόνοι ντόπιων πληθυσμών που είχαν εξισλαμιστεί,

Τότε,  γιατί δεν ξεσηκώνονταν , με εσωτερική επανάσταση  και επαναφορά στην προτεραία  πολιτική  κατάσταση  , προ Τούρκων  ; ( πχ “βυζαντινή” χριστιανική )

Πιθανή απάντηση:

Διότι,  απλά  , η ενσωμάτωση και το ” βόλεμά ” τους στην κεντρική διοίκηση του οθωμανικού κράτους , υπερτερούσε της γενετικής, θρησκευτικής  και πολιτιστικής  καταγωγής τους. 

Πανανθρώπινο και διαχρονικό ιστορικό φαινόμενο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Οι “αλλοτριωμένοι”  βολεμένοι , δεν νιώθουν ούτε σκέπτονται πως προδίδουν  την καταγωγή τους. 

Τουναντίον υπερασπίζονται με φανατισμό την επιλογή τους να υπηρετούν κάτι υπερεθνικό κατηγορώντας ως στείρο το στενά εθνικό  , έστω και εάν η καταγωγή τους ( έθνος,  πολιτισμός,  χώρα) καταπιέζεται ή απαξιώνεται από το υπερεθνικό, που αυτοί υπηρετούν.

Όπως τότε,  οι Οθωμανοί αξιωματούχοι έλεγαν,  πρώτα είμαι Οθωμανός και μετά  Έλληνας,  Γεωργιανός,  Αλβανός ή ο,τι δη στην καταγωγή,  που στο τέλος τέλος,  δεν με ενδιαφέρει κιόλας .

Το ακούμε και στις μέρες μας , παρόμοια  και   ” εκσυγχρονισμένα ” για  υπερεθνικούς θεσμούς  ( π.χ , πρώτα Ευρωπαίος και μετά Έλληνας ή και καθόλου)

https://www.militaire.gr/oi-genitsaroi-tis-ee-poy-lene-prota-eyropaios-kai-meta-ellinas-dr-dim-stathakopoylos/