Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

«Μπορούμε να πούμε ότι μοιάζουν με φανατικούς»: στην Ουκρανία ακραίοι εθνικιστές κάνουν καταλήψεις ορθόδοξων ναών και κυνηγούν κληρικούς


 Πέτρος Σβέτοβ

Στην Ουκρανία έγιναν πιο συχνά τα περιστατικά με οπλισμένους πολίτες που καταλαμβάνουν ναούς και μοναστήρια της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Απειλούν τους κληρικούς με εξόντωση με τη δικαιολογία ότι δήθεν βοηθούν το ρωσικό στρατό και την κατηγορία ότι οι ενορίτες τους αρνούνται τη στράτευση. Ταυτόχρονα, οι ακραίοι ψάχνουν «πράκτορες του Κρεμλίνου» και στη Δυτική Ουκρανία, ανάμεσα σε συμπατριώτες τους, πολλοί από τους οποίους δεν ξέρουν καν τη ρωσική γλώσσα.

Η εκκλησία στο χωριό Κριβορόβνια της Περιφέρειας Ιβάνο-Φρανκόβσκ, φωτογραφία αρχείου. RIA Novosti, © Alexei Furman


Τις τελευταίες μέρες φτάνουν από την Ουκρανία παράπονα ντόπιων κατοίκων για καταλήψεις ναών της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΜΜΕ, τουλάχιστον 27 εκκλησιαστικά κτίρια υπέστησαν επιδρομές. Δεν είναι μόνο ότι οι επιδρομείς κάνουν έρευνες και ότι με τη βία αναγκάζουν τους εφημέριους να μεταβιβάζουν τα εκκλησιαστικά περιουσιακά στοιχεία στις τοπικές κοινότητες, αλλά απειλούν κιόλας τους ιερείς ότι θα τους σκοτώσουν με το επιχείρημα ότι τάχα έχουν διχαστικές διαθέσεις.

Έτσι, πρόσφατα κάτοικοι του χωριού Νικόλσκοε της περιφέρειας Ντονέτσκ ανέφεραν στο γραφείο της πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονμπάς (DNR) ότι έγινε επίθεση στην Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Νικολο-Βασίλιεβσκιϊ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εθνικιστές έψαχναν άντρες ανάμεσα στους ενορίτες, και όταν τους είπαν ότι στο κτίριο βρίσκονται μόνο γυναίκες και παιδιά, απείλησαν ότι θα σκοτώσουν τον ιερέα λόγω της άρνησης των ανθρώπων να στρατευτούν.

Ο Ουκρανός νεοναζιστής Νικήτα Ζουϊκό απεύθυνε μήνυμα ώστε να λεηλατούν τους ναούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Στο βίντεο που έχει βιντεοσκοπηθεί στις αρχές Μαρτίου στην πόλη Κολομίγια της περιφέρειας Ιβάνο-Φρανκόβσκ, ο Νικήτας Ζουϊκό προσβάλλει τους κληρικούς και τους κατηγορεί ότι τάχα κάνουν προμήθειες για να υποδεχτούν το ρωσικό στρατό, και καλεί τους κατοίκους της Ουκρανίας να καταστρέφουν και να λεηλατούν μαζικά τις εκκλησίες.

Λίγες μέρες μετά το μήνυμα, στην ιστοσελίδα της επαρχίας Ιβάνο-Φρανκόβσκ αναρτήθηκαν πληροφορίες για την κατάληψη του Ιερού Ναού Σύλληψης της Αγίας Άννας στην πόλη Βερχοβίνα, του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο χωριό Καλουσά, όπως και άλλων εκκλησιών.

Αναφέρεται ότι οπλισμένοι πολίτες διώχνουν τους ενορίτες και σφραγίζουν τα κτίρια, απαιτούν να αρνηθούν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και να μεταφερθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ) ή στην καθολική εκκλησία.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν περιστατικά απαγωγής ιερέων. Έτσι, στην περιφέρεια Ιβάνο-Φρανκόβσκ, άγνωστοι κατέλαβαν την ανδρική Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας Ντουκόνσκι και μετέφεραν με τη βία τον ηγούμενό της, τον Αρχιμανδρίτη Τίτο (Ντρατσούκ), και τον δόκιμο Τρόφιμο για ανάκριση στην πόλη Βερχοβίνα. Μετά από αυτό, έχει διακοπεί η επικοινωνία μαζί τους.  

«Υποσχέθηκαν ότι θα με σκοτώσουν»

Αναφορές για τις έρευνες και τις απειλές προς τους ιερείς και τους ενορίτες έρχονται και από άλλες περιφέρειες της Ουκρανίας. Όπως ισχυρίστηκε ιερέας μιας εκκλησίας της Οδησσού, λίγες μέρες πριν, στην ενορία του είχαν έρθει άνθρωποι με όπλα και έκαναν έρευνες. Μετά από αυτό, άρχισαν να τον παίρνουν τηλέφωνο γνωστοί του και να τον απειλούν με εξόντωση, με το επιχείρημα ότι είναι «πράκτορας του Κρεμλίνου και υπηρετεί στο Πατριαρχείο Μόσχας».

Όπως αναφέρει: «Οι φίλοι μου υποσχέθηκαν ότι θα με σκοτώσουν, επειδή δουλεύω στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκείνη την ημέρα, στην Οδησσό πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε πολλούς ναούς, και στο δικό μας».

Το γεγονός ότι γίνονται λεηλασίες και διωγμοί ιερέων το επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος της Λαϊκής Αστυνομίας της DNR, ο Εντουάρντ Μπασούριν. Σύμφωνα με τον ίδιο, στη δυτική Ουκρανία και παλαιότερα λεηλατούσαν τις εκκλησίες του Πατριαρχείου Μόσχας.

«Μπορούμε να πούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι μοιάζουν με φανατικούς, οι οποίοι σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αλλά όχι τους ανθρώπους. Τι συγκεκριμένα συμβαίνει εκεί, από την άλλη πλευρά της Ουκρανίας, δύσκολα μπορεί να ξέρει κανείς. Όμως, όταν φτάσουμε εκεί, θα ρωτήσουμε και θα μας τα πουν όλα» - δήλωσε στην RT ο Μπασούριν.

Επίσης, τόνισε ότι στο έδαφος του Ντονμπάς που απελευθερώθηκε από τους νεοναζιστές, δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

«Το να λεηλατείς τους ναούς είναι πιο ασφαλές»

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού στην περιοχή Μίτινο, ο πατήρ Στάχυς Κολοτβίν, σε συζήτησή του στην RT τόνισε ότι στις δυτικές περιοχές της Ουκρανίας υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ανήκουν στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και ταυτόχρονα μιλάνε ουκρανικά και διατηρούν τις δικές τους δυτικές ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο ιερέας, είναι ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι νιώθουν την ουκρανική ιδέα και είναι σύμφωνοι με την πολιτική ατζέντα, αλλά ταυτόχρονα δεν παρεκκλίνουν από την αλήθεια της ορθόδοξης πίστης. Μετά το 2014, αυτοί υφίστανται ιδιαίτερη πίεση.

Όπως τόνισε ο πατήρ Στάχυς, «όμως, σε αντίθεση με τα προηγούμενα οχτώ χρόνια, τους επισκέπτονται, πλέον, όχι απλοί ακτιβιστές, τους οποίους μπορούσες κιόλας να καταγγείλεις στην αστυνομία, αλλά τους επισκέπτονται οπλισμένοι άνθρωποι, κάτι που είναι πολύ πιο επικίνδυνο, αφού οι πολίτες εξοπλίζονται ανεξέλεγκτα. Εκτός από επιδρομείς, τους επισκέπτονται και ουκρανοί εθνικιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι οι συγχωριανοί τους, αδέλφια από αίμα και γλώσσα, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους ίδιους, εκτός από την αφοσίωσή τους στην ορθόδοξη πίστη, πρέπει να την αρνηθούν. Με αποτέλεσμα, να βλέπουμε σε ερασιτεχνικά βίντεο νεαρούς με αυτόματα όπλα να λένε στις καημένες γιαγιάδες ότι αυτός είναι ο ναός είναι του κατακτητή, είναι ρωσικός ναός. Και είναι γιαγιάδες, που μπορεί να μην έχουν ακούσει ούτε λέξη στη ζωή τους στα ρώσικα, επειδή ζουν σε χωριό της Δυτικής Ουκρανίας. Ως αποτέλεσμα, πολίτες της Ουκρανίας που μιλάνε ουκρανικά και που ζουν στην καρδιά της εθνικής ταυτότητας της Ουκρανίας, βρέθηκαν απροστάτευτοι και υποφέρουν από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους».

Σύμφωνα με τον πατέρα Στάχυ, γίνεται προσπάθεια για τη συσχέτιση πολιτικών γεγονότων με τις δια-εκκλησιαστικές συγκρούσεις, μια συσχέτιση που είναι τεχνητή

Όπως δήλωσε ο ιερέας, «δεν υπάρχει κανένας «πράκτορας του Κρεμλίνου» και «κατάσκοπος του Πούτιν» ανάμεσα στις γιαγιάδες ή τους παππούληδες, οι πρόγονοι των οποίων ζούσαν για αιώνες στην Γαλικία της Δυτικής Ουκρανίας. Όταν οι επιδρομείς επιτίθενται στα καταστήματα, τους συλλαμβάνει η πολιτοφυλακή. Όταν, όμως, επιτίθενται σε ναό, τότε αυτό αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ιδεολογική δράση. Και με παράδοξο τρόπο βγαίνει σαν συμπέρασμα ότι για τους επιδρομείς είναι πιο ασφαλές να επιτίθενται τους ναούς, παρά στα καταστήματα, γεγονός που εξηγεί την παρατηρούμενη μαζικότητα του φαινομένου».

Πέτρος Σβέτοβ

https://gr.pravoslavie.ru/145285.html