Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Toύρκος υπουργός: Το φυσικό αέριο της Κύπρου είναι στη δική μας υφαλοκρηπίδα

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε την Ε.Ε. για μονομερή στάση στο θέμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και απείλησε πως όσο η Ε.Ε. το κάνει αυτό, η Τουρκία θα αντιδρά. Είπε ακόμα ότι παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό δεν θα το επιτρέψουν σε καμιά περίπτωση.
  
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, είπε: «Και η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι λάθος και η μονομερής στάση της ΕΕ είναι λάθος». Πρόσθεσε ότι «για τις εργασίες έρευνας φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζεται η έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς και της ελληνοκυπριακής, που είναι ιδιοκτήτες του κοινού πλούτου».

«Λάθος η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.»

Ο Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε ότι «η ΕΕ έκανε λάθος που ενέταξε τον ελληνοκυπριακό τομέα χωρίς να έχει λύσει το θέμα των συνόρων της με την ΕΕ και χωρίς να έχει διευθετήσει το πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους».
Πρόσθεσε ότι τώρα και οι περιοχές στις οποίες έχει κηρύξει την ΑΟΖ της, συγκρούονται με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας!
«Είναι μια κατάσταση στην οποία παραβιάζονται και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε δηλώσει ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα το επιτρέψουμε, δεν το βρίσκουμε σωστό αυτό».