Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Μεγάλη Αλβανία: «Μπουσάτι: Την άνοιξη αναμένουμε από την Ελλάδα να καταργήσει το Νόμο του Πολέμου, οι Αλβανοί θα απολαύσουν τα ακίνητα»

«Μπουσάτι: Δεν συμφωνήσαμε με τον Κοτζιά για την κατάργηση του όρου ‘τσαμουριά’»
Φεβρουάριος  20, 2018. 10:14
Ο υπουργός  για την Ευρώπη και Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι, αρνήθηκε ότι συμφώνησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για την απομάκρυνση του όρου ‘τσαμουριά’ από σχολικά βιβλία.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του επικεφαλής της διπλωματίας της Ελλάδας, ότι τα Τίρανα έχουν συμφωνήσει για ένα τέτοιο πράγμα, ο Μπουσάτι αναγνώρισε ότι μεταξύ των δύο χωρών  θα εξετασθούν τα σχολικά βιβλία για την κατάργηση όρων που έρχονται σε σύγκρουση με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς να διευκρινίζεται  αν ο όρος «τσαμουριά» αντιβαίνει με αυτές τις αρχές.
«Υπάρχει μια κρατική επιτροπή για την αναθεώρηση των κειμένων, για την αποφυγή αναφορών που είναι ασυμβίβαστες με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καταργηθούν. Υπάρχει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και αυτή  θα συνεδριάζει σε περιοδική βάση. Δεν γνωρίζω από πού προέρχεται  αυτή η ισότητα της τσαμουριάς με την Βόρειο Ήπειρο. Το υπουργείo Παιδείας θα συναντηθεί με τους Έλληνες θα συζητήσει και θα κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Μπουσάτι.
 
«Το ζήτημα των τσάμηδων δεν είναι θέμα κόμματος, αλλά είναι ένα εθνικό ζήτημα, ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν πρόκειται για εδαφικές διεκδικήσεις ή παρόμοιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με την «shqiperja.com».
Από την άλλη, η Gazeta Tema αναφερόμενη στις δηλώσεις του Ντιτμίρ Μπουσάτι αναφέρει ότι «Υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν μονομερώς. Για παράδειγμα, η κατάργηση του νόμου του πολέμου και οι συνέπειές του είναι μια μονομερή πράξη».
 
Θα συμπληρώσει: « Έχω ακούσει διάφορες ερμηνείες εδώ στην αλβανία, σχετικά με τη συνθήκη φιλίας που σύμφωνα με αυτούς αναφέρεται στο νόμο του πολέμου, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ούτε από την ελληνική πλευρά ότι ο νόμος αυτός υπάρχει, υπάρχουν συνέπειες για τις περιουσίες εκεί, ως αποτέλεσμα αυτού του νόμου».
Για να προσθέσει:
«Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος θα καταργηθεί, ώστε οι Αλβανοί πολίτες των οποίων οι περιουσίες έχουν κατασχεθεί να διεκδικήσουν αυτά τα ακίνητα».

«Μπουσάτι: Την άνοιξη αναμένουμε από την Ελλάδα να καταργήσει το Νόμο του Πολέμου, οι Αλβανοί θα απολαύσουν τα ακίνητα»