Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Τι μας λένε δηλαδή; Να παραδώσουμε την Κύπρο και το Αιγαίο στον Ερντογάν για να “ησυχάσουμε”;

Είναι πραγματικά άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Αναφέρομαι στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ, ο οποίος μετά τη διάσωσή του από τον σοβαρό Σταύρο Μαλά, που τον χρησιμοποίησε, και αμέσως μετά τον έστειλε στο περιθώριο, έβγαλε γλώσσα, που λένε και οι ποδοσφαιρόφιλοι στην Κύπρο. Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Είναι να μην φρίξει κανείς, όταν διαβάζει τις δηλώσεις του κ. Άντρου Κυπριανού για τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου; Τι είπε στο ραδιόφωνο του Active αυτός ο πάνσοφος πολιτικός ανήρ. Αντιγράφω από την ιστοσελίδα του «Φιλελεύθερου»:
  • (Ο κ. Κυπριανού) πρόσθεσε ότι σωστά κινείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον διπλωματικό τομέα, αλλά θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο πως θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ούτως ώστε να λήξει στις 10 Μαρτίου η τουρκική navtex και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Τόνισε ότι με άλυτο το Κυπριακό ζήτημα δε θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον φυσικό πλούτο που διαθέτουμε.
Τι άλλο είπε ο αριστερός, κατά τα άλλα, γενικός γραμματέας του κομμουνιστικού κόμματος; Αναφέρει η εφημερίδα:
  • (Ο κ. Κυπριανού) υποστήριξε μάλιστα ότι είναι ανεδαφική η προσέγγιση της πρόκλησης κόστους στην Τουρκία σκληρύνοντας τη στάση μας, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε βούληση ως προς το ξεπέρασμα των δυσκολιών, να είμαστε θετικοί στη συμπεριφορά μας, να επιμείνουμε στις αρχές μας και να πείσουμε.
Ποια είναι η διαφορά της θέσης που εξέφρασε ο κ. Κυπριανού από αυτήν των Τούρκων; Τα ίδια δεν λένε; Πόσες φορές έχει πει ο ισλαμο-εθνικιστής Ταγίπ Ερντογάν ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν θα επιτρέψει την εξόρυξη φυσικού αερίου; Πολλές φορές. Και έρχεται ένας Ελληνοκύπριος πολιτικός αρχηγός, και μάλιστα ο ηγέτης ενός αριστερού κόμματος, να συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας… Τα συγχαρητήριά μας.
Τα γεγονότα είναι γνωστά και δεν απαιτείται καμία επανάληψη: Η Κύπρος ασκεί τα δικαιώματά της, μέσα στην ΑΟΖ της, και η κατοχική δύναμη δεν το επιτρέπει με τη δύναμη των όπλων. Πρόκειται για φρικτή κατάσταση, χωρίς αμφιβολία. Η Τουρκία είναι υπερδύναμη στη Μεσόγειο και η Κύπρος ένα κράτος χωρίς αεροπορία και ναυτικό. Ο Γολιάθ και ο Δαυίδ. Η εποχή μας δεν είναι για πολέμους. Μόνο οι τρελοί, όπως ο Ερντογάν, καταφεύγουν στη βία. Οι Ελληνοκύπριοι από τη φύση τους είναι ειρηνικοί άνθρωποι, όχι επειδή είναι πολίτες μίας μικρής χώρας. Αλλά όποτε χρειάστηκε ήταν εκεί για την Πατρίδα.
Τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργεί για την Κύπρο, αλλά και για την Ελλάδα στο Αιγαίο, η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν; Ιδιαίτερα όταν η ίδια η εταιρεία, η ΕΝΙ, και η χώρα στην οποία ανήκει, η Ιταλία, δειλίασαν μπροστά στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, βρέθηκε ενώπιον πιο δυσάρεστων καταστάσεων στο παρελθόν. Σε ζώνες πραγματικού πολέμου. Και οι επικεφαλής της δεν φοβήθηκαν.
Και κάτι άλλο: Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως και όλοι οι παρόμοιοι κολοσσοί, διαθέτουν δικούς τους στρατούς. Αντιλαμβάνομαι ότι στο γεωτρύπανο της ΕΝΙ επέβαιναν φρουροί με βαρύτατο οπλισμό. Αλλά ας το ξεπεράσουμε αυτό το γεγονός. Τι φοβήθηκε η ιταλική εταιρεία. Τι θα έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν; Θα διέταζε τη βύθιση του γεωτρύπανου; Δεν υπήρχε περίπτωση. Οπότε κακώς υποχώρησαν η ΕΝΙ και η ιταλική κυβέρνηση. Έδωσαν την ευκαιρία στην κατοχική δύναμη να χαίρεται και να επαίρεται πως είναι ο χωροφύλακας της Μεσογείου, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο χωρίς να τιμωρείται.
Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την ατιμωρησία της Τουρκίας φέρει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ως επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού έπρεπε να σπεύσει πρώτος και να καταδικάσει τη νέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την κατοχική δύναμη, στο Αιγαίο και την Κύπρο. Ενώ τρέχει, για άλλες περιπτώσεις, και εκδίδει πομπώδεις και πύρινες ανακοινώσεις, αρνήθηκε να τοποθετηθεί για την εισβολή της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Και στο τέλος αναγκάστηκε να εκδώσει μία απαράδεκτη -όπως αποδείχθηκε- ανακοίνωση. Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες δεν καταδικάζει την Τουρκία, αλλά την ενθαρρύνει. Και για τις προκλήσεις στο Αιγαίο τσιμουδιά ο λαλίστατος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Αλλά, και η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση, δεν ήταν καλύτερη, και προσωπικά δεν δίνω σημασία στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ και του κ. Τούσκ, διότι ουδείς τους λαμβάνει υπόψιν εντός και εκτός Ευρώπης. Οι εταίροι μας στην Ευρώπη, με πρώτη την Ιταλία που είχε συμφέρον, αλλά και τη Γερμανία, ήταν απασχολημένοι σε συζητήσεις με τον «χασάπη» καθώς ετοιμάζονται να υπογράψουν χρυσά συμβόλαια. Και είναι εδώ, και σε παρόμοιες περιπτώσεις, που λέει ο απλός πολίτης:
  • Τι να την κάνω την Ε.Ε. και τους εταίρους, οι οποίοι όταν η Κύπρος έχει ανάγκη βοήθειας είναι εξαφανισμένοι. Αλλά, όταν πρόκειται να επιβάλουν Μνημόνια και να δώσουν δανεικά για να ελέγχουν τις μικρές χώρες, εμφανίζονται πρώτοι και καλύτεροι.
Χωρίς αμφιβολία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε σκέφτονται εθνικά και ταυτόχρονα ευρωπαϊκά. Όμως, και οι δύο χώρες βρίσκονται σε μία προβληματική γειτονιά, η οποία καθίσταται πιο επικίνδυνη με συμπεριφορές όπως αυτή της Τουρκίας και του ισλαμιστή προέδρου της.
Για να βρει η Κύπρος την ησυχία της, μας λέει στην ουσία ο κ. Άντρος Κυπριανού, πρέπει να συνθηκολογήσει και «να τα βρει» με τους Τούρκους. Αυτό που δεν καταλαβαίνει, διότι σκέφτεται εντελώς σταλινικά, είναι ότι οι ηγέτες της κατοχικής δύναμης δεν ικανοποιούνται με το μοίρασμα του νησιού. Ούτε με την κατάληψη του μισού Αιγαίου… Απαιτούν τον απόλυτο έλεγχο στην Κύπρο και το Αιγαίο.
Έβγαλε η γλώσσα μας μαλλιά να λέμε και να ξαναλέμε ότι άλλο η «όποια λύση» για το Κυπριακό και άλλο η λύση που θα φέρει ηρεμία στους πολίτες τούτου του τόπου. Αν είναι να παραμείνουν οι ξένοι στρατοί, και η Τουρκία να έχει επεμβατικά και «εγγυητικά» δικαιώματα, γιατί να λυθεί το Κυπριακό βρε μάγκες του ΑΚΕΛ και λοιποί «συνοδοιπόροι»; Πέστε μας ένα λόγο και εμείς θα σας ακολουθήσουμε. Ένα λόγο, όχι δύο.
Είναι αδιανόητο και εντελώς απαράδεκτο να μας ζητάνε Ελληνοκύπριοι πολιτικοί να παραδοθούμε με τη δικαιολογία ότι θα σταματήσουν και τα προβλήματά μας. Με την «όποια λύση», και θα αυξηθούν τα προβλήματά μας, και θα έχει καταργηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Και να θέλουμε να επιστρέψουμε στην προτέρα κατάσταση, δεν θα μπορούμε. Διότι θα έχουμε διαλύσει το κυπριακό κράτος με την υπογραφή μας και το νησί -όπως ορθά είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πενς- θα μετατραπεί σε Λίβανο. Ναι, τόσο απλά… Όπως τα λέει ο Άντρος Κυπριανού.
Η Κύπρος και η Ελλάδα χρειάζονται περιφερειακές συμμαχίες, διότι η Ευρώπη θα είναι πάντα μακριά. Και δόξα σοι ο Θεός, εκτός της Τουρκίας, όλοι οι άλλοι γείτονες επιδιώκουν τη φιλία της Αθήνας και της Λευκωσίας…
  • ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ανώμαλα προσγειώθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, όταν μέσα στο «μεθύσι» που προκάλεσε η νίκη στις προεδρικές εκλογές, έπρεπε να αντιμετωπίσουν την τουρκική πρόκληση στην κυπριακή ΑΟΖ. Γνωρίζει ότι έγιναν λάθη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου με την αύξηση του εθνικισμού. Το έκανε για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του. Κατανοητό. Αλλά έδωσε και υποσχέσεις ότι δεν θα υποπέσει ξανά σε λάθη που τον οδήγησαν στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, όπου προχώρησε σε υποχωρήσεις εξευτελιστικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ακούγονται πολλά και διάφορα. Ότι οδηγούμαστε σε λύση-εξπρές μέχρι τον Ιούνιο στη βάση των «πλαισίων» του περασμένου Ιουλίου. Ελπίζουμε ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα επιβεβαιώσει όσους υποστήριζαν προεκλογικά ότι θα οδηγήσει, με την κυοφορούμενη λύση, την Κύπρο στην καταστροφή… Ο Ερντογάν ξέρει τι θέλει… Και θέλει να το πάρει με την υπογραφή μας…
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
http://mignatiou.com/2018/02/ti-mas-lene-diladi-na-paradosoume-tin-kipro-ke-to-egeo-ston-erntogan-gia-na-isichasoume/