Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Η Τουρκία πέρασε την κόκκινη γραμμή, συριακά στρατεύματα στο πλευρό των κουρδικών Μονάδων

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με πόλεμο την κυβέρνηση της Συρίας και τις ΗΠΑ
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε την είδηση, που μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση, ότι συριακές φιλοκυβερνητικές μονάδες θα εισέλθουν στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν, στη βορειοδυτική Συρία, «μέσα στις επόμενες ώρες»,
για να αναπτυχθούν στο πλευρό των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κυρίως συνιστώσας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
  
«Ξεκινήσαμε μια (σ.σ. στρατιωτική) επιχείριση στην Εφρίν ώστε να ξεφορτωθούμε την απειλή στην εθνική μας ασφάλεια. Θα επιμείνουμε σε αυτό.
»Τώρα το ερώτημα είναι -οι δυνάμεις του καθεστώτος (σ.σ. της κυβέρνησης της Συρίας) θα εισέλθουν στην Εφρίν ή όχι; Και εάν εισέλθουν, τότε για ποιο σκοπό; Εάν έλθουν για να την εκκαθαρίσουν από τις YPG, δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν υποστηρίξουν τρομοκράτες, κανείς δεν θα μας σταματήσει.
»Αυτό αφορά την Εφρίν, τη Μανμπίτζ και ανατολικά του Ευφράτη», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Να σημειωθεί ότι στη Μανμπίτζ και στα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη της βόρειας Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, στο πλευρό των Κούρδων έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αμερικανικές δυνάμεις.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε με απευθείας πόλεμο όχι μόνο την κυβέρνηση της Συρίας αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε:

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προειδοποίησε τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατεθούν με συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εάν αυτές μπουν στον κουρδικό θύλακα της Εφρίν για να προστατεύσουν και όχι για να εκκαθαρίσουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).
«Εάν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσει την περιοχή από το PKK και το PYD (σ.σ. το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Όμως εάν έρχεται για να υπερασπιστεί τις YPG, τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες.
»Αυτό ισχύει για το Εφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη», πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Αμάν της Ιορδανίας.
Η δήλωση έγινε με αφορμή την ανακοίνωση, μέσω της κρατικής τηλεόρασης της Συρίας ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αναμένεται εντός των επόμενων ωρών να μπουν στην περιοχή της Εφρίν για να σταματήσουν τις τουρκικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο SANA, «οι λαϊκές δυνάμεις θα φτάσουν στο Αφρίν εντός των επόμενων ωρών για να στηρίξουν τους κατοίκους απέναντι στην επίθεση του τουρκικού καθεστώτος».
Το πρακτορείο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη σύνθεση αυτών των «λαϊκών δυνάμεων», ούτε ανέφερε κάποια ανάπτυξη του τακτικού συριακού στρατού.
Η Δαμασκός έχει καταγγείλει την «επιθετικότητα» της Τουρκίας στην Εφρίν αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε δηλώσει απερίφραστα ότι σκόπευε να παρέμβει.
Την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής των κουρδικών YPG Σιπάν Χάμο είχε δηλώσει ότι οι δυνάμεις των οποίων ηγείται δεν έχουν «κανένα πρόβλημα» εάν επέμβει ο συριακός στρατός «για να υπερασπιστεί την Εφρίν και τα σύνορα απέναντι στην τουρκική κατοχή».
Με γαλάζιο χρώμα, στον πολεμικό χάρτη που ακολουθεί, τα εδάφη της Συρίας που τελούν υπό τουρκική κατοχή ή τουρκικό έλεγχο.

Πολεμικός Χάρτης: Κίτρινο Κούρδοι, Γαλάζιο Τουρκία, Κόκκινο Κυβέρνηση Συρίας, Πράσινο Σκούρο Αλ Κάιντα, Πράσινο Ανοιχτό «Μετριοπαθείς» Ισλαμιστές.

http://www.tribune.gr/world/news/article/438581/o-mevlout-tsavousoglou-apilise-polemo-tin-kyvernisi-tis-syrias-ke-tis-ipa.html