Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Ανεξέλεκτη απάτη στις τραπεζικές συναλλαγές μέσω ίντερνετ

«Εύκολα θύματα» για διαδικτυακές απάτες οι νέοι στην Κίνα
Παρά την εξοικείωση με το ίντερνετ
Η νεότερη γενιά στην Κίνα μπορεί να είναι πιο εξοικειωμένη στο Ιντερνετ από ότι οι ηλικιωμένοι, ωστόσο είναι αυτή που πέφτει συχνότερα θύμα απάτης στο Διαδίκτυο,
σύμφωνα με στοιχεία ενός ιστότοπου για την καταπολέμηση της διαδικτυακής απάτης, τον οποίο διαχειρίζεται η κινεζική εταιρία ασφάλειας λογισμικού Qihoo 360.

Περισσότερο από το 70% των 24.260 καταγγελιών για απάτη στο Διαδίκτυο που έλαβε το 2017 ο ιστότοπος και διαχειρίστηκε από κοινού με το Γραφείο Δημόσιας Ασφάλειας του Πεκίνου, αφορούσαν χρήστες που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 και του 1980.

Ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος για καταγγελίες απάτης στο Ιντερνετ και δεν υπάρχει κανένα οικονομικό όριο. Ακόμα και η απώλεια ενός γιουάν μπορεί να καταχωρηθεί ως καταγγελία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι συνολικές περιπτώσεις απάτης στο Διαδίκτυο το 2017 ανήλθαν στα 350 εκατ. γιουάν, ποσό που καταδεικνύει μία αύξηση κατά 17.6% σε ετήσια βάση.

«Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 και του 1980 είναι ως επί το πλείστον οι κύριοι χρήστες του Διαδικτύου. Είναι όμως και τα κατ' εξοχήν θύματα απάτης», λέει ο Λίου Γιανγκ, εμπειρογνώμονας στα θέματα αυτά.

Ο Γιανγκ εξηγεί ότι το 65,6% των περιπτώσεων έπεσε θύμα απάτης στη διάρκεια τραπεζικών συναλλαγών, πληρωμών για τρίτους και σάρωση του κωδικού QR. Προειδοποιεί επίσης ότι όσοι γεννήθηκαν αυτόν τον αιώνα έχουν γίνει στόχος για απάτη στο Διαδίκτυο, αντιπροσωπεύοντας το 8,4% το 2017, από 3% που ήταν το 2016.