Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Για εδαφικά προβλήματα μιλάει ο φιλέλληνας Γιούνκερ


Ο Γιουγκέρ προέτρεψε την Αλβανία να επιλύσει πρώτα τις εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα
Φεβρουάριος 26, 2018. 08:21
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλον Γιουγκέρ ενθάρρυνε σήμερα(χθες) την Αλβανία να συνεχίσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε οι Βρυξέλλες να συστήσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκθεσή της τον Απρίλιο.
 
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, ο Γιουγκέρ τόνισε ότι δεν έχει έρθει στην Αλβανία για να κάνει κενές υποσχέσεις για μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων (όπως είχε δηλώσει και στα Σκόπια), αλλά να ενθαρρύνει τη χώρα να συνεχίσει την καταπολέμηση του εγκλήματος, την εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης και του νόμου της εξακρίβωσης του επαγγελματισμού και του πλούτου των δικαστών και των εισαγγελέων.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτίμησε την προθυμία της αλβανικής κυβέρνησης να επιλύσει τις εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα, κάτι που θεώρησε ως ‘δοκιμασία’ της Αλβανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, το συντομότερο δυνατό.
 Η Αλβανία και η γειτονική Ελλάδα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων.
 
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να επιλύσουν τα εδαφικά τους προβλήματα και τις διενέξεις με τις γειτονικές χώρες πριν από την ένταξη στην ΕΕ, τόνισε ο Γιουγκέρ.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενος από τον Επίτροπο της Διεύρυνσης Γιόχανες Χαν, έφθασε στα Τίρανα μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια  και κατόπιν θα συνεχίσει την περιοδεία του στα Βαλκάνια επισκεπτόμενος τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.
Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα.
 
(Στοιχεία από Agencia EFE, SManalysis)