Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Ιράν: «Θα εξαφανίσουμε το Ισραήλ από τον χάρτη εάν επιτεθεί κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας»

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars ο Μοχσέν Ρεζάι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα εξαφανίσει από τον χάρτη το Τελ Αβίβ σε περίπτωση που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου διατάξει, όπως προειδοποίησε, την ανάληψη δράσης κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
«Όσον αφορά στα άσοφα λόγια του Νετανιάχου πρέπει να πω ότι αν κάνουν έστω και την παραμικρή απερίσκεπτη κίνηση κατά του Ιράν θα ισοπεδώσουμε το Τελ Αβίβ και δεν θα δώσουμε στο Νετανιάχου τη δυνατότητα να διαφύγει», τόνισε.
Το Τελ Αβίβ αναζητεί διεθνή στήριξη κατά της Τεχεράνης, καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή για το ρόλο του Ιράν στους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη.
Οι δύο χώρες αντήλλαξαν νέα φραστικά πυρά στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να κραδαίνει στο χέρι ένα κομμάτι από ιρανικό, όπως είπε, drone, το οποίο κατερρίφθη σε ισραηλινό έδαφος και να διαμηνύει:
«Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο καθεστώς να περάσει μια θηλιά τρόμου γύρω από το λαιμό μας. Θα αναλάβουμε δράση, εάν χρειαστεί, όχι μόνο εναντίον των πληρεξούσιων του Ιράν αλλά και του ίδιου του Ιράν».
Κάλεσε δε το ακροατήριό του να βοηθήσει στον περιορισμό της αυξανόμενης ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή.
Αλλά η Τεχεράνη έκανε λόγο για θεατρινισμούς και παιδιαρίσματα. «Οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν γνωρίζουν το Ιράν και δεν κατανοούν τη δύναμη αντίστασης, γι’ αυτό και συνεχώς υφίστανται ήττες», είπε ο Ρεζάι.
Το Ισραήλ επιδιώκει τη συγκρότηση κοινού μετώπου με αραβικές σουνιτικές χώρες που μοιράζονται τις ανησυχίες του για το σιϊτικό Ιράν. Μια από τις μεγαλύτερες πηγές ανησυχίας των Ισραηλινών είναι η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη Χεζμπολάχ, που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού στο Λίβανο.
Οι εντάσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα καθώς η Χεζμπολάχ ενισχύθηκε σημειώνοντας νίκες στα πεδία των μαχών της Συρίας, όπου στηρίζει την κυβέρνηση Άσαντ.
Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία κατά φερόμενων φορτίων όπλων που έστειλε η Τεχεράνη στη Χεζμπολά, ενώ κατηγορεί το Ιράν ότι σχεδιάζει να φτιάξει εργοστάσια για την κατασκευή πυραύλων στο Λίβανο.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν την έντονη ανησυχία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισε χθες Δευτέρα ότι ανησυχεί για τον κίνδυνο νέας σύρραξης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ενδείξεις από μέρους τόσο της ισραηλινής ηγεσίας όσο και της Χεζμπολάχ πως γίνονται προσπάθειες αποτροπής αυτού του κινδύνου, αλλά «ενίοτε μια σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει μια σύγκρουση αυτού του είδους».