Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Λαβρόφ: "το ψήφισμα 1244" αναφέρει μετά την λήξη του πολέμου του 1999 οτι το αυτόνομο έδαφος του Κοσόβου είναι τμήμα της Σερβίας

Ράμα: Αλβανία και Κόσοβο πρέπει να έχουν κοινό πρόεδρο
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εξέφρασε την άποψη ότι η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από την κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο.
 «Η Αλβανία και το Κόσοβο θα έχουν κοινή εξωτερική πολιτική και όχι μόνο κοινές πρεσβείες και διπλωματικές αποστολές. Γιατί να μην έχουν και έναν πρόεδρο, ως σύμβολο της εθνικής ενότητας και της κοινής πολιτικής στην εθνική ασφάλεια» διερωτήθηκε ο Ε. Ράμα μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Παραδέχθηκε ότι για την ώρα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η ιδέα αυτή ωστόσο, πρόσθεσε «κάθε όνειρο είναι πραγματοποιήσιμο».

Ο Ε. Ράμα ανέφερε επίσης ότι «το Κόσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικές οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήματος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντος».
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε, στην ομιλία του στην βουλή του Κοσόβου, ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακής, εμπορικής και οικονομικής ένωσης ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία τόνισε ότι οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.