Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

΄Φωτιά στα Βαλκάνια', «μεγαλοϊδεατισμός» σημαίνει πόλεμος

«Φιτιλιά» στο Βελιγράδι άναψε ο μεγαλοϊδεατισμός του Ράμα
«Μη πρακτικός» χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς αναλυτές στην Πρίστινα ο διακαής πόθος του Εντι Ράμα, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο να μοιράζονται μια μέρα τον ίδιο πρόεδρο,
ενώ πιο σκληρή στάση κράτησαν...

...σαφώς αξιωματούχοι στο Βελιγράδι, οι οποίοι καταδίκασαν σε έντονο ύφος τον «μεγαλοϊδεατισμό» του Αλβανού πρωθυπουργού.

Αναγνωρίζοντας ότι οι δηλώσεις Ράμα ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» των Βαλκανίων, πολιτικοί αναλυτές στην κοσοβαρική πρωτεύουσα επιχείρησαν να δράσουν πυροσβεστικά, εξηγώντας ότι αυτό που ενδεχομένως χρειάζεται αυτή τη στιγμή το Κόσοβο είναι να γίνουν βήματα συνεργασίας με την Αλβανία σε μια σειρά τομέων και τίποτα περισσότερο.
Κι αν οι πολιτικοί εμπειρογνώμονες στην Πρίστινα αμφισβήτησαν την πρακτικότητα μιας τέτοιας πρότασης (καθώς οι δύο χώρες έχουν χαοτικές διαφορές σε θέματα οικονομίας, ενέργειας κ.ά.), υπουργοί της σερβικής κυβέρνησης την επέκριναν με σφοδρότητα και εμφανή θυμό.

Ο Νέναντ Πόποβιτς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου επιφορτισμένος με την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός θα πρέπει να κηρυχθεί «persona non grata» στη Σερβία λόγω της δήλωσής του. «Αυτή η δήλωση αποσκοπεί σε ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο σχέδιο για τη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας” στα Βαλκάνια και στο σερβικό έδαφος» ανέφερε ο Πόποβιτς, ενώ και ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν καταδίκασε τη δήλωση λέγοντας ότι «το Κοσσυφοπέδιο είναι το μέρος όπου θα σταματήσει η “Μεγάλη Αλβανία”».