Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Σεξ, ναρκωτικά και πρόσφυγες: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του RT στην Αθήνα

Με κρυφή κάμερα το RT καταγράφει τη σκοτεινή πλευρά της καθημερινότητας εφήβων προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν στη χώρα μας, την ώρα που κράτη-μέλη της ΕΕ τους γυρίζουν την πλάτη
Εκτενές ντοκιμαντέρ για τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο "Sex, Drugs & Refugees", δημοσιεύει το δίκτυο Russia Today, εστιάζοντας κυρίως στα προβλήματα των εφήβων. Ένα μέρος του, κυκλοφόρησε σήμερα.
 
             
"Είμαι 17 ετών, ήρθα μέσω θαλάσσης από την Τουρκία στην Ελλάδα πριν από έξι μήνες. Υπάρχουν πολλοί που μου προσφέρουν χρήματα για να κάνουμε σεξ", αναφέρει ένα αγόρι που ζει στην Αθήνα, μιλώντας στην κάμερα του RT.
 
00:0000:0000:00
Loading ad
00:00
"Η Ελλάδα είναι μία πύλη εισόδου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους, πολλοί νέοι και παιδιά", σημειώνει το ρεπορτάζ.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες την αναφορά της, σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να σταματήσουν οι ροές και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής. Μάλιστα, σημειώνει πως ιδιαίτερης μέριμνας χρήζουν οι ανήλικοι και τα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), η UNICEF, η Eurostat και ο ΟΟΣΑ κατέθεσαν μάλιστα μία κοινή πρόταση δράσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
"Πολλά παιδιά – πρόσφυγες έχουν υποστεί φρικτές μορφές βίας, υποφέροντας ακόμα και στις χώρες καταγωγής τους. Έχουν ανάγκη και δικαιούνται προστασίας, ωστόσο για να είμαστε σε θέση να την προσφέρουμε χρειαζόμαστε στοιχεία για την ταυτότητά τους και τις ανάγκες τους".
Παρακάτω, κρυφή κάμερα του RT καταγράφει τις "διαπραγματεύσεις" για σεξ με μετανάστη στην Αθήνα:
Ο Lucio Melandri, της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στην Ελλάδα, υπογραμμίζει, μιλώντας στο ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ως προς το προσφυγικό:
"Η Ελλάδα παραμένει πύλη εισόδου για την Ευρώπη και αντιμετωπίζει την ανευθυνότητα κρατών-μελών της ΕΕ που δεν απορροφούν τους πρόσφυγες που θα έπρεπε να απορροφήσουν", αναφέρει.
        Ο Melandri επαναλαμβάνει πως κάποιες χώρες "απλά προσπαθούν να αποθαρρύνουν τους πρόσφυγες από το να πάνε εκεί".
Όλα αυτά την ώρα που πολλά ανήλικα παιδιά θυματοποιούνται και πέφτουν θύματα trafficking για σεξ, ή ακόμη και για ζωτικά τους όργανα, όπως γράφει το RT. "Νέοι πρόσφυγες κάνουν τα πάντα για λίγα χρήματα για να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητάς τους", συνεχίζει το ρεπορτάζ.
Αναφέρει δε, πως στην Ομόνοια, έφηβοι εκδίδονται για μόλις 10 ευρώ, ενώ άλλοι παραδέχονται πως πωλούν ναρκωτικά για να επιβιώσουν.
"Οι Αρχές δηλώνουν πως τα κέντρα υποδοχής είναι γεμάτα πέντε φορές πάνω απ' όσο μπορούν να αντέξουν. Η χώρα βάλλεται από το γεγονός των καθυστερήσεων στην επεξεργασία των αιτημάτων ασύλου για τις μετακινήσεις των ανθρώπων αυτών. Τα προβλήματα ως προς την ασφάλεια των προσφύγων δεν περιορίζονται στην πρωτεύουσα. Υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια σε διάφορα κέντρα  προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Θύματα είναι και γυναίκες που κινδυνεύουν από τη σεξουαλική βία και τις διακρίσεις εναντίον τους", αναφέρει το ρεπορτάζ για να καταλήξει ως εξής:
"Παρά την πρόσφατη μείωση, η ανεργία παραμένει υψηλή στην Ελλάδα, με το ποσοστό της ανεργίας των νέων να φτάνει στο 39,5%. Σε μια χώρα που δυσκολεύεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τον δικό της πληθυσμό, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο δύσκολο είναι για τους μετανάστες να βρουν νόμιμη απασχόληση".